Zavřít reklamu

Applu se včera podařilo překonat obrovský milník. Stal se totiž první americkou společností s tržní hodnotou 1 bilion dolarů. Od úterního oznámení skvělých finančních výsledků za uplynulé čtvrtletí cena akcií neustále rostla a právě při dosažení hodnoty 207,05 dolaru za akcii došlo k překonání bilionové hranice.

1.000.000.000.000 – to je bilion, obrovské číslo, které si většina z nás ani nedokáže představit. Abychom si udělali představu o tom, jak obrovská tržní hodnota Applu vlastně je, pojďme ji porovnat s dalšími společnostmi. Tak například Disney, pod kterou patří i filmy z portfolia Marvel či Star Wars. Její hodnota? Pouhých 113 miliard dolarů. Aby byla dosažena stejná hodnota, jakou má Apple, musely by se k Disney přidat i všechny ostatní společnosti amerického mediálního průmyslu. Tedy včetně Comcastu a Netflixu. Poté by cena všech byla zhruba 956 miliard dolarů. Ano, stále o něco méně, než je hodnota jablečné společnosti.

Steve Jobs jistě netušil, jaký gigant se z Applu stane.

Můžeme zabrousit i do vod automobilek. Opět musíme sečíst hodnoty více společností, konkrétně Ford, Volkswagen, Honda a BMW, abychom se dostali na 964 miliard dolarů. Ani společnými silami nejsou mediální a automobilové společnosti schopny předstihnout samotný Apple. Jediná skupina, které se to daří, jsou banky. Musíme však zkombinovat hodnoty čtyř největších amerických bank – Wells Fargo, JPMorgan, Citigroup a Bank of America. Ty bilionovou hranici o něco překonají.

Je opravdu neskutečné, jaký gigant se stal z malé firmy založené v garáži. A nyní je její hodnota tak velká, že by se při rozdělení na jednodolarové bankovky dostal tento „balík“ až do výšky neskutečných 109.219 kilometrů. To je čtvrtina cesty k Měsíci.  

apple billion bankovna

Dnes nejčtenější

.