Zavřít reklamu

Čína. Země, jejíž trh je pro mnoho firem klíčový a prosazení se na něm by klidně vyvážili zlatem. Jinak tomu samozřejmě není ani mezi výrobci smartphonů, kteří se snaží na tomto obřím trhu co nejvíce prosadit. Mají to však velmi těžké. Čína je totiž krom obrovské kupní síly známá i tím, že chrlí ročně obrovská kvanta smartphonů různých neznámých výrobců, které nabízí zákazníkům velmi zajímavé hardwarové vybavení za mimořádně lákavou cenu. I kvůli tomu je tak prosazení se tu s dražším produktem velmi těžké. Applu se to však daří velmi slušně. 

Podle statistik, které vytvořila společnost Monitor Market Research, zažil čínský trh se smartphony v minulém čtvrtletí mírný propad, čímž navázal na tři předešlá čtvrtletí, která měla stejný scénář. Zatímco však někteří výrobci nepěkně propadli, Applu se na tomto trhu stále velmi slušně daří. Oproti loňsku si totiž nepohoršil, ale naopak o jedno procento polepšil. Jeho podíl na tamním trhu je tak vcelku slušných 9 %. Králem čínského trhu je pak samozřejmě Huawei se 26 % následovaný Oppem s 19 %, Vivem s 18 %. Čtvrtou příčku pak pro sebe získalo Xiaomi se 13 %, za kterým je již Apple se svými 9 %.

Cena nehraje roli

Poměrně zajímavé je to, že ačkoliv má Apple v zemi relativně malý podíl, jeho iPhony 8 Plus a X se umístily v seznamu pěti nejprodávanějších smartphonů v zemi. Díky tomu je tak jasně patrné, že cena nehraje u mnoha obyvatel Číny roli. 

iPhone X zkrátka pořád baví: 

Uvidíme, jak si tedy Apple povede v Číně i nadále. Na prodejích jeho produktů by se totiž mohly podepsat i napjaté vztahy americké vlády s touto zemí, které vyústily až v uvalení cel na některé produkty. Ty se sice zprvu Applu netýkaly, čím dál víc to ale vypadá, že se jej přeci jen dotknou. Nechme se ale překvapit. Situace okolo této problematiky se totiž mění téměř každým dnem.

Apple China
 

Dnes nejčtenější

.