Zavřít reklamu

Trh s mobilními hrami je čím dál větší a pro někoho nabízí možná až příliš snadný výdělek. Konkrétně je řeč o podvodných aplikacích či plagiátech současných hitů. Například takových battle royal her najdete momentálně v App Storu desítky a pouze velmi málo z nich se může alespoň trochu rovnat těm nejpovedenějším – PUBG a Fortnitu.

Problémem může být reklama, která se v zahraničních App Storech zobrazuje. Především tedy její cílení a nepříliš vhodné zobrazování. Jeden ze zakladatelů Epic Games (firma stojící právě za hrou Fortnite), Tim Sweeney, totiž zjistil, že při vyhledání Fortnitu mu App Store jako první zobrazí největšího rivala – PUBG. Sice s označením „Ad“ (tedy reklama), ale toho si nepozorný uživatel nemusí všimnout a hlavně – hra ho může zaujmout, stáhne si ji a na nějaký Fortnite už si ani nevzpomene.

Sweeney to tedy zkusil opačně a vyhledal PUBG. A výsledek? Na prvním místě byla hra „Kick the Buddy“, která nemá s hledaným titulem pranic společného. A aby se nezaměřil ve svém „testu“ jen na hry, jako další se pokusil vyhledat iTunes. Pokud jste čekali, že alespoň u aplikace přímo od Applu se jí dočkáme na prvním místě, jste na omylu. Jako nejlepší shodu mu totiž App Store zobrazil Amazon Music. Zkusil vyhledat ještě několik dalších aplikací, vždy s jiným výsledkem, než jaký očekával. Všechny jeho pokusy si můžete prohlédnout v galerii.

Konkurenční boj na poli mobilních aplikací nutí vývojáře k různým taktikám a placení reklamy je samozřejmě jednou z nich. A nutno podotknout, že se jedná o zcela legitimní možnost, jak svou aplikaci propagovat a zviditelnit. V pořádku však už není způsob, jakým a kdy se dané aplikace zákazníkům zobrazí. Bylo by naprosto pochopitelné, kdyby se jako reklamní aplikace zobrazilo například PUBG MOBILE při hledání „battle royal“ nebo třeba FIFA Football při zadání slova „fotbal“ do vyhledávače. Ale zobrazit největšího konkurenta při požadavku na vyhledání konkrétní aplikace jejím přesným názvem, to je jako kdybyste šli do Starbucks a prodavač vám nejdříve nabídl kávu z Costa Coffee a až poté jejich vlastní.

app store

Dnes nejčtenější

.