Zavřít reklamu

Když se sejdou dvě tak velká jména z české hudební scény, jako je Michal David a Markéta Konvičková, můžete si být jistí, že společně s tímto duetem vyjde i kvalitní videoklip. O ten se postarala česká produkce Divergent Films. Nedílnou součástí takto náročného projektu je spolehlivý tým lidí, nejlepší dostupná technika a podpora produktů společnosti Apple. Nemáme na co čekat – klapka, kamera, akce!

ARRI Alexa Mini

Hned na začátku se vrhneme na to nejdůležitější, což je kamera. S cenovkou přes milion korun se právě Alexa Mini řadí mezi jednu z nejpoužívanějších kamer na světě. To ale neznamená, že čím dražší kamera, tím lepší parametry. U Alexy Mini můžete zapomenout na 8K záznam, nebo 1000 snímků za sekundu. Předností této kamery je jedinečný filmový look a spousta možností při barevné úpravě v postprodukci. Jedna z největších výhod Alexy Mini je 35mm snímač velikosti kinofilmu. Pro srovnání, například iPhone 7 má snímač téměř 10x menší. Pro zdárnou práci s tímto druhem techniky a maximální využití potenciálu je potřeba velký tým lidí. Pokud tedy nepatříte mezi týmové hráče, s největší pravděpodobností ve filmovém průmyslu neuspějete.

Práce nejen s kamerou

Začněme člověkem obsluhujícím samotnou kameru (DOP – Director of Photography), kterým je v tomto případě Marek Hraško. Marek zodpovídá za obrazovou kvalitu celého díla. Ovládá samotný pohyb kamery, úhel snímání a dodržení kompozice. Podle typu záběru pracuje buď s ovladačem stabilizátoru DJI Ronin 2 (o tom si více povíme v dalších odstavcích), nebo sám pohybuje s jeřábem a celou kamerovou jízdou. Markovi je k ruce první asistent kamery Ondřej Pokorný. Jeho úkolem je ovládat optiku kamery, hlídat ostrost a provádět přeostřování během záběru. Obraz musí být za každou cenu ostrý. Je nepřípustné, aby byl záběr rozostřený, pokud takto není dáno ve scénáři. V týmu je také druhý asistent kamery Jan Moravec. Ten připraví kameru včetně potřebných komponentů. Během natáčecího dne pak řeší například změnu nastavení, nebo se stará o rychlou výměnu objektivů. Nepostradatelným členem týmu je režisér Adam Kovář, který zodpovídá za celkovou kvalitu díla. Jako režisér zpracuje před samotným natáčením technický scénář. Ten poté konzultuje s DOP a set designerem. V této fázi tzv. preprodukce skvěle poslouží MacBook.

MacBook a iMac

Oba tyto jablečné produkty jsou nedílnou součástí během celého projektu. MacOS je nenahraditelný a i když se to nemusí na první pohled zdát, dokáže ušetřit spoustu času. V tomto případě jsou čas i peníze. Kamera Arri Alexa Mini, o které jsme se bavili v předchozí části článku, dokáže točit záznamy ve formátu Apple ProRes, což pro finální střih znamená menší zatížení iMacu. Věřte, že i ten může mít při střihu problémy – a přesně proto je zde formát Apple ProRes. Střih probíhal ve známém programu Premiere Pro z balíčku Adobe Creative Cloud. V přípravné fázi a během natáčení byl využit MacBook Pro 15“ a následně iMac 27“ 5K ke střihu a barevné úpravě.

ARRI SkyPanel

Arri SkyPanely byly při natáčení tohoto hudebního klipu používány téměř nepřetržitě jako hlavní zdroj světla ve všech scénách. Jsou to ultra jasné a kvalitní LED světelné panely, které sou plně vyladitelné s dokonalým barevným zobrazením v celém RGB rozsahu.

DJI Ronin 2

DJI Ronin 2 je inteligentní stabilizátor. Ten byl v našem případě použit zavěšený na jeřábu, stojícím na platformě a kamerové jízdě. Ronin 2 umožňoval tvořit pohyblivé záběry téměř ze všech perspektiv bez sebemenších známek otřesů. DJI je značka, která se specializuje primárně na drony, takže můžete podobné závěsy znát, byť v menším měřítku, například z jejich nejpopulárnějšího modelu Phantom. V návaznosti na značku Apple můžeme zmínit také stabilizátory pro iPhone. Konkrétně se jedná o stabilizátory z rodiny DJI Osmo. Ty jsou sice cenově dostupnější, ale nedosáhnete s nimi takového výsledku, jako s profesionálním zařízením.

Set design

Set designer je umělec a zároveň architekt. Člen týmu, který vymyslí obsah scén a následně je i fyzicky zpracuje. S nabídkou spolupráce jsme oslovili Sandru Švehlíkovou, která měla za úkol zpracovat celkový koncept videoklipu. Líbí se nám její nekonvenční nápady a během natáčení prokázala i smysl pro improvizaci. Zda-li se jí to povedlo se můžete přesvědčit v odstavci níže.

„Inspiruji se odrazy. Ty představují jiný svět – v našem případě “vesmír”. Tato vizuální identita se zejména projevuje v barevnosti, která se v něm odráží – metalické odlesky, jemné tóny… V kontrastu s geometričností je mřížka – základ všeho. Pracuji se symbolikou minulosti – antické sochy žen v kombinaci s technologií současnosti – neony a projekce,“ uvádí Sandra.

Making of

Společně s Divergent Films jsme si pro vás připravili také video z natáčení. Postara se o něj mladá nadějná filmařka Linda Štrobachová a na vlastní oči v něm uvidíte vše, co jsme v tomto článku popsali.

Rozhovor

Na úplný závěr tohoto článku mi Adam dovolil využít ještě několik minut jeho volného času k rozhovoru.

Ahoj Adame, mohl by ses nám prosím představit a říct nám něco o sobě?

Ahoj, jmenuji se Adam Kovář, je mi 20 let. Zabývám se režírováním a prací s kamerou – jednoduše řečeno jsem režisér a DOP (pozn. director of photography – kameraman). V klipu Už svítá jsem se ujmul právě postu režiséra. Ve svém volném čase se zabývám freeride mountain bikingem. Samozřejmě nesmím opomenout to, že jsem stále studentem.

Jaká byla pro tebe nejnáročnější a nejzábavnější část natáčení videoklipu?

Nejnáročnější je vždy samotná příprava. Dát dohromady fungující tým a naplánovat natáčecí harmonogram tak, aby se natáčecí den využil efektivně a bez zbytečných prostojů. Díky důkladné přípravě pak všichni fungují jako jeden člověk s cílem vytvořit co nejlepší výsledek. Nejzábavnější byla scéna s Markétou v plastové vaně.

Jak dlouho trvala příprava hudebního klipu “Už svítá”?

Od zadání projektu po realizaci uběhla se vším všudy doba asi jednoho měsíce a samotné natáčení probíhalo cca 17 hodin. Moc rád bych tímto poděkoval celému týmu za nasazení a trpělivost.

Pověz nám něco o produkci Divergent Films.

Divergent Films jsme založili s Markem Hraškem někdy v roce 2016. Jsou to tedy již dva roky, co sdílíme stejnou vášeň a odhodlání ke své profesi. Tvorbě videí jsme se ale věnovali již před našim sloučením. Baví nás pracovat s různými lidmi, a proto si členy týmu vybíráme v závislosti na konkrétním projektu.

Čím vším se Divergent Films zabývá?

Jsme schopni vytvořit jakýkoliv audiovizuální obsah. Nejčastěji to jsou hudební videoklipy, krátkometrážní filmy a čím dál častěji obsah na sociální sítě. Jde o profesionální reklamní videa, které firma využije například formou placené reklamy. Vytváříme čím dál více populární micro content pro e-shopy do homepage sliderů, nebo fotky jednotlivých produktů. Všechny naše práce najdete na na našich webovkách.

Děkuji za rozhovor. Chtěl bys na závěr něco vzkázat čtenářům Letem světem Applem?

Doufám, že se vám rozhovor i samotný článek, který jsme zpracovali exkluzivně pro Letem světem Applem, líbil. Pokud byste se o nás chtěli dozvědět více, tak můžete sledovat Instagramový profil @dvrgntfilms a v případě jakýchkoliv dotazů se nám určitě můžete formou zprávy ozvat.

Závěr

Doufám, že se vám tento článek o natáčení hudebního klipu Už svítá líbil. Níže se samozřejmě můžete podívat na finální hudební video.

adam_kovar_uz_svita_fb

Dnes nejčtenější

.