Zavřít reklamu

Společnost Apple je jednou z nejúspěšnějších firem v novodobé historii. Dokonce i v období, kdy se jablečné společnosti nevedlo zrovna nejlépe, byla známá svou inovativností. Koncem devadesátých let a počátkem nového tisíciletí dominantní podíl Applu v oblasti technologií ještě více vzrostl, a postupem času se jablečná společnost stala tou, která udává trendy nejen v oblasti mobilních zařízení. Co ale dělá Apple tak výjimečnou společností?

Určitě se nedá říci, že by Apple byl bezvýhradně přijímán jako skvělý výrobce. Větších či menších selhání má na kontě – stejně jako kterákoliv jiná společnost – poměrně dost. Zároveň ale nelze popřít to, že si Apple i desítky let poté, co na svět přivedla své první osobní počítače, uchovává svůj statut úspěšné, inovativní a v jistém směru také výjimečné firmy, která se od svých konkurentů výrazně liší. Nemusíme být fanouškem Applu, abychom si byli vědomi toho, že „jablko je zkrátka jiné“. Co za tím je?

Firma Steva Jobse

Steve Jobs nebyl jediným zakladatelem společnosti Apple a je již několik let po smrti. Přesto je s ním Apple neodmyslitelně spjatý – Jobs se stal jakýmsi synonymem pro Apple. Na věhlasu jablečné společnosti má Jobs neoddiskutovatelnou zásluhu. Zasloužil se o její návrat zpět na výsluní koncem devadesátých let minulého století, snažil o její expanzi do nových oblastí včetně hudebního průmyslu a postaral se o to, aby si vydobyla svoje místo na tehdy rodícím se trhu se smartphony. Steve Jobs nebyl dokonalý – a o jeho nedokonalostech byla popsána již spousta stránek. Byl ale výraznou osobností, s jejíž ztrátou se řada příznivců jablečné společnosti dodnes pořádně nesmířila. Když Tim Cook převzal v Applu kormidlo po Stevu Jobsovi, neměl to vůbec lehké – a nemá to lehké dodnes. Cook zkrátka není Jobs, a přestože se současný Apple dá jen stěží nazvat neúspěšným, pro mnoho lidí už navždy bude „Applem bez Steva“.

Široký záběr

Apple od svého založení v sedmdesátých letech vydal dlouhou řadu rozličných a většinou velmi stylově vypadajících produktů. Od Apple II přes Macintosh k prvním iMacům, iPodům, iPhonům, iPadům a Apple Watch – jednou ze společných vlastností jablečných zařízení je propracovaný vzhled a velká variabilita. Ať už se Apple chystá oznámit nový hardware nebo software a aktualizace operačních systémů, příslušné konference jsou vždy netrpělivě očekávané a zainteresovaní lidé – nejen zákazníci, ale i vývojáři, novináři a odborníci z oboru – je sledují s obrovským nadšením. Přestože je na jablečných Keynotes znát ztráta Steva Jobse, v jehož podání měly konference neopakovatelnou atmosféru, stále ještě mají své kouzlo.

Obchodní plán

Jedním z faktorů, které se výrazně podílejí na úspěchu jablečné společnosti, je její dynamický a neustále obměňovaný obchodní plán. Společnost Apple původně začala jen jako jedna z mnoha počítačových firem. Steve Jobs si byl ale velmi dobře vědom toho, že míří výš a chce se svou společností dokázat něco většího. Bylo mu jasné, že s růstem společnosti musí růst i jeho nabídka. Snažil se tedy od samého počátku o to, aby Apple s postupem času představoval stále větší a větší nabídku nejrůznějších produktů, a to jak softwarových, tak i hardwarových. Nebál se experimentovat s populárními trendy, jako byly multimediální přehrávače, mobily či tablety. Aby dal najevo, že se nehodlá omezovat jen na počítače, změnil název společnosti z Apple Computer Inc. na Apple Inc.

Promyšlený prodej

V Applu věděli, že tradiční maloobchodní prodejny by jeho zákazníkům nepřinesly ten správný očekávaný zážitek. Chtěli z maloobchodního prodeje udělat luxusní, exkluzivní, jedinečnou zákaznickou zkušenost. Chtěli, aby prodejny nebyly jen prodejnami, ale aby se staly fenoménem. Otevření prvních kamenných prodejen bylo pro Apple velmi významným milníkem. Počet prodejen roste a každá z nich nese typický a nezaměnitelný „jablečný“ rukopis, díky kterému řada lidí touží Apple prodejnu navštívit už jen pro její atmosféru.

Partnerství

V roce 1997 Steve Jobs podnikl poměrně neočekávaný, ale velice důležitý krok. Oznámil partnerství s dosavadním velkým rivalem Applu, společností Microsoft a Billem Gatesem. Součástí tohoto významného partnerství byla i investice do Applu ve výši 150 milionů dolarů nebo třeba podpora MS Office na Macu. „Musíme zapomenout na představu, že aby Apple vyhrával, musí Microsoft prohrávat,“ prohlásil tehdy Steve Jobs. Krok, který v roce 1997 podnikl, měl nemalý vliv na obnovení významné pozice společnosti Apple a na to, že se jablečná společnost opět postupně postavila na vlastní nohy. O něco později se Jobs zasloužil například o partnerství se společností Samsung.

Apple logo duhové

Dnes nejčtenější

.