Zavřít reklamu

Společnost Apple na letošní červnové WWDC představila spolu s novou verzí svého mobilního operačního systému iOS 12 funkci Zkratky. Ta ve spolupráci s virtuální hlasovou asistentkou Siri usnadňuje uživatelům život tím, že jim umožňuje za pomoci jednoduchých hlasových příkazů provádět v jejich iOS zařízení konkrétní postupy.

Zkratky se neomezují jen na nativní iOS aplikace, ale i na aplikace třetích stran. Počet těch, které se Siri spolupracují, stále stoupá. Funkce Zkratky umožní uživatelům nastavovat a vytvářet vlastní pracovní postupy. V současné chvíli se však při jejím využití v betaverzi iOS 12 jedná o metodu „pokus-omyl“. Už teď ale vzniká platforma pro ty, kteří se o Zkratky zajímají blíže.

Jedná se o web s názvem Sharecuts, který představuje určitou formu adresáře. Web je zatím v počáteční fázi, už teď ale vypadá velice zajímavě. Dá se předpokládat, že v září, kdy Apple vypustí do světa oficiální verzi iOS 12, začnou Sharecuts žít vlastním intenzivním „životem“.

Zakladatel stránek, Guilherme Rambo, chtěl vytvořit snadno dostupnou platformu, v níž by uživatelé mohli mezi sebou vzájemně sdílet vytvořené zkratky, objevovat nové a zjišťovat možnosti vylepšení. „Se svým přítelem jsem mluvil o tom, jak jsou zkratky cool, a jak by lidem celou věc usnadnilo to, kdyby je mohli sdílet a objevovat,“ vypráví Guilherme. „Zmínil se o tom, že chtěl pro tyto účely vytvořit webovou stránku, ale byl na dovolené bez kvalitního internetového připojení, tak jsem se rozhodl, že se o to postarám,“ dodává.

Takto vypadá prostředí Sharecuts:

Webová stránka má v současné chvíli velmi jednoduchou podobu s kartami pro jednotlivé zkratky, tvůrci ji však mají v plánu postupně více a více vylepšovat – na současnou i budoucí podobu webu se můžete podívat v naší galerii. Sharecuts se postupně stanou platformou pro širokou komunitu iOS uživatelů, momentálně bylo k vkládání obsahu na web pozváno jen malé množství lidí a o pozvánku je potřeba si zažádat. Obsah webu bude z bezpečnostních důvodů moderován. Stránka je vytvořená za pomoci programovacího jazyku Swift a na jejím vylepšování se mohou lidé podílet prostřednictvím platformy GitHub.

Apple Shortcuts

Dnes nejčtenější

.