Zavřít reklamu

Apple dokázal lidi motivovat k tomu, aby si rok, co rok kupovali nový iPhone a Apple Watch. Pokud to neděláte každý rok, děláte to jednou za dva roky, což je stále poměrně často. Problém je v tom, že zatím co u telefonu a hodinek vás každý rok překvapí nějaká ta drobnější vychytávka u které si řeknete, že když za 15 tisíc prodáte svůj stávající telefon a za dvacet si koupíte bez daně nový, tak se přechod zkrátka vyplatí. To stejné platí u hodinek a dává to celkem smysl. Člověk je totiž ochotný za drobná vylepšení rád zaplatit a obzvláště u telefonu a hodinek platí, že se lidé rádi nechají, jak se říká opít rohlíkem a zkrátka slyší na o trošku lepší fotoaparát, trošku rychlejší procesor a bezpečnější Face ID. Když se totiž logicky zamyslíte nad rozdíly mezi iPhony za poslední dejme tomu tří až čtyři generace, zjistíme, že Apple až tak zázračné novinky nepřináší, a přesto nám to stojí za to, abychom po nich toužili.

V případě Maců je to však zcela jinak a nové generace MacBooků a iMaců nás nechávají chladnými. Vidím to jednak ze strany uživatele a fanouška, ale také ze strany člověka, který dlouhé roky stál ve vedení tohoto serveru. Zatím co nových iPhonů jsme se nemohli dočkat a bylo to vidět vždy i na čtenosti článků, což platí i dnes, v případě počítačů to bylo všem tak nějak jedno. Dokonce si po posledním gestu, které Apple udělal myslím, že je to jedno už i jemu samotnému. Uprostřed léta, kdy vám každý prodejce a obchodník řekne, že jsou nejnižší tržby z celého roku nám zkrátka Apple ukáže nové počítače. Bez tiskové konference, bez reklam, bez emocí, jen pomocí tiskové zprávy.

Fanoušci zkrátka počítače nepovažují ani zdaleka za tak důležitý produkt společnosti Apple, jako iPhony a Apple Watch. Věřím, že kdyby místo nové generace Macbooků přišel Apple se svou bezdrátovou nabíječkou pro iPhony a konečně ji uvedl do prodeje, vzbudilo by to mnohem více emocí. Možná si nyní říkáte, proč to vlastně vše konstatuji. Důvod je jednoduchý, zkrátka bych si přál, aby se to změnilo. Chtěl bych aby dokázal Apple přicházet rok co rok s drobností, díky které bychom chtěli Macbooky měnit mnohem častěji než nyní. Upřímně zůstatková hodnota po roce opatrného používání je poměrově u počítače od Applu velmi podobná té od iPhonu, a tak věřím, že kdybychom každý rok měli důvod měnit, tak zkrátka měnit budeme.

MacBook 12

Macům však bohužel chybí něco zajímavého, něco hardwarového, pro co by se vyplatilo je rok co rok nebo alespoň jednou za dva roky vyměnit. Není to větší disk za sto tisíc, není to ani nová generace procesoru a ani podobné novinky. Musí to být něco co bude skutečně cool a my budeme mít důvod rok co rok aktualizovat. Všechna vylepšení z hlediska výkonu jsou perfektní, pokud patříte mezi zhruba 2% všech uživatelů Maců, kteří je reálně dokáží využít a ocenit. Pokud jste na tom stejně jako většina uživatelů, co si prostě potřebuje napsat maily, podívat se na youtube a u toho zajít na pár dalších webů, tak vás nová ísedmička tak nějak nechává chladným. Doufám tedy, že se do budoucna podaří Applu i u svých počítačů vzbudit v lidech stejné emoce jaké mají v případě hodinek a iPhonů a budou mít důvod je měnit mnohem častěji než je tomu nyní.

Macbook

Dnes nejčtenější

.