Zavřít reklamu

Služba YouTube často disponuje pochybnými videami, ktoré môžme nájsť medzi nespočetným množstvom obsahu virtuálnej videotéky. Mnoho z nich sa sústreďuje na konšpiračné teórie, ktoré sa týkajú napríklad pristátia ne Mesiaci alebo podobných tém, ktoré v spoločnosti víria názory už po niekoľko desiatok rokov. Spoločnosť preto zavádza nový systém pre redukciu nepodložených informácií a spomínaných konšpirácií, ktorý bude spojený s projektom Google News Initiative.Videá znázorňujúce diskutabilný obsah preto budú označené ako „authoritative“.

Nové označovanie bude súčasťou chystanej aktualizácie, v ktorej sa okrem iného dočkáme aj funkcie najnovších správ a noviniek (breaking news). Systém označovania videí s autoritatívnym kontextom bude do služby implementovaný spolu s odkazmi na spravodajské a vedecké články, kde bude potvrdený zdroj jednotlivých informácií. Častým úkazom na YouTube je označenie videa s „dôveryhodným zdrojom“ ako Wikipedia alebo Encyclopedia Britannica, pričom obsah samotného videa je nepodložený a nepravdivý.

„V dnešnej dobe je veľmi jednoduché nahrať do akejkoľvek služby video s nízkou kvalitou a postarať sa tak o šírenie nepravdivých a často rozrušujúcich informácií,“ hovorí Neal Mohan, jeden z popredných predstaviteľov YouTube. V tejto iniciatíve sa spoločnosť rozhodla investovať až 25 miliónov dolárov a tiež naviazať nové partnerstvá. Tie by sa mali týkať firiem z rôznych kruhov publikačnej činnosti a spravodajstva.

Funkcia Breaking News je momentálne dostupná v 17 krajinách a čoskoro sa dočkáme jej expanzie. 

Otázkou však je, či bude mať v konečnom dôsledku uvádzanie zdroja pri videách zmysel. Ten bude totiž generovaný prostredníctvom vyhľadávača Google a ako vieme, pri vyhľadávani podobných informácií sa často stane, že opäť natrafíme iba na falošné správy. Nadácia Wikimedia Foundation sa tiež obáva, že pridanie zdrojov z Wikipédie môže viesť k zaťaženiu dobrovoľníkov programu. Na druhej strane to môže ešte viac umocniť šírenie nepravdivých správ.

Podobne ako veľa digitálnych platforiem, aj YouTube bojuje s veľmi zložitým problémom. Aktualizácia protikonšpiračného systému je samozrejme veľmi dobrým nápadom, no je otázne, do akej miery bude v skutočnosti efektívny.

Youtube

Dnes nejčtenější

.