Zavřít reklamu

Sběratelství různých předmětů je mezi lidmi po celém světě stále velmi oblíbenou kratochvílí. Zatímco však někteří sbírají “jen” krabičky od sirek, prázdné plechovky od piva či květiny z luk a zahrad, jiní si libují ve shromažďování předmětů po finanční stránce o poznání cennějších.

O svou sbírku se se zpravodajci z CNBC podělil i velmi slavný sběratel Hap Plan. Toto jméno vám může být ve spojitosti se starými produkty od Applu vcelku povědomé, jelikož Hap čas od času narazí na skutečný unikát či se naopak některých svých kousků ve sbírce zbavuje n eBay. A právě tento muž se svou sbírkou v krátkém videu pochlubil. Na pár prototypů z něj můžete mrknout v galerii pod tímto odstavcem.

V galerii nad tímto odstavcem je jen zlomek z více než 250 zařízení, které má sběratel ve své sbírce. Byla by však chyba si myslet, že se v tomto úctyhodném počtu neskrývají stejné produkty. Právě ty však Hap prodává na Ebay a za utržené peníze shání nové kousky do své sbírky. A jen tak pro představu – za jeden nedávno prodaný prototyp Macintoshe vydělal 22600 dolarů. Některé prototypy však mají cenu mnohem vyšší. Za prototyp počítače Apple LISA například Hapovi nabízeli i 100 tisíc dolarů, nicméně z obchodu nakonec sešlo, jelikož se sběrateli ozvali právníci z Applu, kterým se jeho prodej na Ebay příliš nelíbil.

Ačkoliv je v tuto chvíli jasné, že je Hapova sbírka opravdu velmi cenná, sběratel prohlašuje, že mu v žádném případě o peníze nejde. Shromažďování těchto věcí je pro něj totiž velkým koníčkem, který navíc zajišťuje uchování velmi vzácných předmětů v bezpečí. V budoucnu by Hap rád navázal spolupráce s muzei a o své poklady se podělil i s veřejností, která sdílí k produktům od Applu stejnou lásku jako on. 

Krátké video se všemi prototypy z CNBC si můžete pustit zde

macintosh

Dnes nejčtenější

.