Zavřít reklamu

Spoločnosť Valve sa v poslednej dobe potýka s ďalším netradičným problémom. Niektorým developerom robia vrásky na čele nedokonalé merania predajnosti titulov, ktoré mala na svedomí funkcia SteamSpy. Podľa zdrojv bola táto možnosť nepresná a skresľujúca, čo vyústilo do iniciatívy firmy Valve, ktorá túto možnosť stiahla z obehu. Informácie naznačujú príchod oficiálnej možnosti na štýl SteamSpy, no v prípade Valve môže byť spustenie funkcie mesiace, či roky vzdialené. S dômyselným riešením sa vytasil jeden z developerov titulu The End is Night, ktorý má našiel odpoveď na túto problematiku.

Vynálezcom nového systému trackovania predaných kópií v službe Steam je Tyler Glaiel, ktorého metóda je naozaj sofistikovaná. K určeniu celkového počtu hier vlastnených jednotlivými hráčmi, využíva systém achievementov – úspechov a trofejí získaných v herných tituloch. Na základe počtu odomknutých úspechov sa pritom dá presnejšie odhadnúť, koľko majiteľov si daná hra vyslúžila. Podľa predbežných meraní je Tylerova metóda omnoho presnejšia ako SteamSpy.

V nasledujúcej galérii si môžete pozrieť ako vyzerala pôvodná funkcia SteamSpy:

Ako je možné určiť počet predaných kópií iba na základe odomknutých achievementov? Odpoveď na túto otázku prezradil sám Tyler Glaiel, tvorca kódu: “ Každý titul disponuje po svojom stiahnutí určitým počtom achievementov, ktoré sa ihneď po kúpe pridajú do štatistiky všetkých hráčov. Zoberme si napríklad situáciu, ktorá naznačuje, 50% úspešnosť odomknutia daného úspechu. To nám hovorí, že hru vlastnia minimálne dvaja hráči. V prípade 33% odomnkutia úspechu sú to traja hráči a tak ďalej. Pokiaľ existujú achievementy s úspešnosťou 50% a 33%, potom hra disponuje minimálne šiestimi hráčmi, ktorí si ju kúpili. Je to úplne jednoduché no zároveň prekvapivo presné.“

Tento systém sprístupnil Tyler aj samotnej spoločnosti Valve a keďže sa jedná o open source kód, v podstate aj všetkým hráčom a štúdiám. Je však otázne, či sa Valve tejto funkcie chytí a použije ju, nakoľko vytára vlastný „SteamSpy“. Ako sme však spomínali vyššie, je vlastne dosť otázne, či sa jej nakoniec dočkáme.

Steam

Dnes nejčtenější

.