Zavřít reklamu

Ještě před pár lety bylo HTC považováno za jednoho z nejlepších výrobců smartphonů na světě a spolu s Applem a Samsungem ovládalo světový trh. Časy se ale mění a legendární HTC, které měl alespoň jednou v ruce téměř každý z vás, umírá pomalou smrtí. A lví podíl na tom má i Apple.

Je skoro až k nevíře, že výrobce, jehož telefon ukázal jako první telefon na světě operační systém Android, a který byl ještě v roce 2011 třetím největším výrobcem smartphonů, upadl tak, že o něm teď není téměř slyšet. Důvod je však přitom vcelku jednoduchý. Už od prvopočátku bojoval spolu s Applem a Samsungem o trůn pro krále prodejů smartphonů. Zatímco však tyto dvě společnosti dokázaly své produkty skvěle inovovat a přizpůsobovat se trendům doby, HTC touto schopností neoplývalo a kvůli nekonkurenceschopnosti a především neschopnosti prodat své produkty zákazníkům začalo pomalu ale jistě upadat. Jeho modely kvůli tomu začaly zaznamenávat mizernou poptávku, jelikož se mnoho zákazníků rozhodlo raději pro Samsung či iPhone, jelikož toho nabízely zkrátka o poznání více.

Zašlý lesk se HTC již vrátit nikdy nepodařilo a již zřejmě nepodaří. V minulém roce totiž koupil Google na 2000 jeho inženýrů, kteří začali následně pracovat na modelech Pixel pro Google. Ty následně HTC pro Google vyrobilo. HTC se však stále potýká s finančními problémy, kvůli kterým se musel odhodlat k razantnímu propouštění zaměstnanců.

Jako kapka v moři

Zatímco ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku prodalo HTC půl milionu svých smartphonů, Apple i Samsung prodali v tomto období oba více než 70 milionů kusů. Tři největší čínští výrobci pak v tomto období prodali téměř 100 milionů kusů smartphonů. Dalo by se tak říci, že prodeje HTC se dají přirovnat k chybám při zaokrouhlování počtu prodaných smartphonů těch největších technologických gigantů.

I kdyby se však HTC podařilo vyrobil skutečně perfektní smartphone, měl by to s prosazením se velmi těžké. Zákazníci jsou totiž vcelku konzervativní a mnoho z nich je se svým smartphonem spokojeno natolik, že jej vymění pravděpodobně za stejný či novější model. Kvůli tomu, že jsou nynější smartphony skutečně vysoce výkonné, navíc odpadá potřeba častých upgradů, takže smartphony vydrží uživatelům déle než v minulosti. Kvůli tomu je tak prakticky vyloučeno, že kdyby HTC přišlo s novým smartphonem, dokáže jím pobláznit svět a dostat jej do rukou desítek milionů lidí. 

A co vy? Jak jste před lety vnímali HTC? Považovali jste jej za nesmrtelného výrobce kvalitních telefonů, nebo jste čekali, že jeho čas může v budoucnu nadejít a HTC pomalu zahyne? 

htc iphone

Dnes nejčtenější

.