Zavřít reklamu

Zhruba před rokem obletěla svět velmi potěšující zpráva o tom, že Google přestane číst emaily svých uživatelů ve schránkách, díky čemuž byl schopen lépe zacílit reklamu. Jak se však zdá, tak úplně pravda to není. Portálu Wall Street Journal (WSJ) se totiž podařilo zjistit spoustu velmi zajímavých informací, které tyto praktiky odhalují.

Podle zprávy již zmíněného portálu Google povoluje i nadále třetím stranám nahlížení do poštovních schránek milionů uživatelů Gmailů, kteří se přihlásili skrze ně k různým srovnávačům cen, plánovačům tras a podobným nástrojům. Třetí strany sice mail po mailu samozřejmě nečtou, dokáží je však poměrně rychle proskenovat a zjistit skrze to, jaká reklama by mohla na určité uživatele nejvíce platit a tu pak nasadí. 

Google v tom není sám

Nutno však podotknout, že Google není v těchto praktikách ani zdaleka jediný. Podle WSJ totiž podobně funguje například i Microsoft a Verizon. Obě společnosti umožňují partnerům nahlížení do schránek kvůli reklamám. V rozhovorech s více než 25 současnými a bývalými vývojáři a zaměstnanci různých společností WSJ zjistil, že se tato praxe stává zcela běžnou záležitostí.

Když se reportéři zeptali na podrobnější informace přímo Googlu, bylo jim sděleno, že zaměstnanci čtou pouze emaily ve velmi specifických případech, kdy je například potřeba vyšetřit různé chyby, zneužití či k tomu vybízí další bezpečnostní důvody. 

Přestože je zpráva výše zmíněného portálu velmi zajímavá, přehnané panice byste rozhodně podléhat neměli. Je totiž vcelku pravděpodobné, že podobné úniky informací a tajemství jsou jen špičkou ledovce. I tak je ale tvrzení zaměstnanců, že jsou tyto praktiky již běžným standardem, vcelku alarmující. 

Gmail third-party accounts

Dnes nejčtenější

.