Zavřít reklamu

Pokud jste fanoušky Terminátora či podobných sci-fi filmů, ve kterých svět devastují stroje a umělá inteligence, nejspíš jste nejednou přemýšleli nad tím, zda tento scénář někdy v budoucnu skutečně nastane a pokud ano, kolik let nás od něj dělí. Vsadím se, že valná většina z vás si na tuto otázku odpověděla tak, že od podobných věcí nás dělí v nejhorším případě dlouhé desítky let. Opak by ale mohl být pravdou. Roboti, kteří vznikají pod rukami vědců, jsou totiž čím dál víc neuvěřitelní.

Na opravdu velmi zajímavých robotech pracují dokonce i výzkumné a vývojové týmy společnosti Disney, kterou má většina z nás spojenou především s kreslenými filmy. Jejich projekt, jenž nese název Stuntronics, si klade víceméně za dlouhodobý cíl nahradil lidské kaskadéry těmi robotickými, díky čemuž by mohlo být ušetřeno mnoho životů. Právě práce kaskadérů je totiž velmi nebezpečná a nezřídka kdy se stane, že při předvádění určité krkolomné akce tito lidé zahynou. Tomu by ale mohlo být konec.

Roboti dokáži skutečně parádní akrobatické kousky:

Roboti Disneyho si zpočátku nahrazení kaskadérů za úkol nedávají. Své uplatnění by totiž měli nalézt například v zábavných parcích, které Disney provozuje, ke zlepšení jejich služeb. Podle slov představitelé Disneyho totiž očekávají návštěvníci Disneylandu od oživlých postav z filmů prakticky totéž, co vidí i v televizích či v kinech. To ale samozřejmě není mnohdy proveditelné, tedy alespoň s člověkem uvnitř kostýmu. Roboti by ale mohli tuto svízel odstranit.

Pokud se podaří roboty vyvíjet i nadále správným směrem, mohli by v budoucnu skutečně kaskadéry nahradit. Je to ale samozřejmě ještě skutečně dlouhá cesta, která dá jejich stvořitelům zabrat. Naprogramování a výroba takovýchto robotů totiž není v žádném případě nic jednoduchého. Na druhou stranu se ale dá říci, že jsou ve svých kaskadérských kouscích přesnější než lidé a navíc nepotřebují zdravotní péči. Ve výsledku je tak jejich využití lepší variantou.

roboti disney

Dnes nejčtenější

.