Zavřít reklamu

Od chvíle, kdy společnost SpaceX poslala na oběžnou dráhu Teslu Roadster svou raketou Falcon Heavy, je o společnosti mnohem více slyšet. SpaceX nyní uzavřela smlouvu s americkým ministerstvem obrany, na základě které rakety Falcon Heavy vynesou do vesmíru satelit amerického letectva.

Divize amerických ozbrojených sil uzavřela tento týden smlouvu o dodávce satelitu AFSPC-52 na oběžnou dráhu. Celá operace vyjde na 130 milionů dolarů. Podle vyjádření amerického ministerstva obrany jsou ve smlouvě obsaženy veškeré přípravné práce, start a poklidné usazení satelitu na oběžnou dráhu Země. SpaceX tak z veřejné zakázky vytlačila společnost United Launch Alliance, která do nynějška dodávala americkému letectvu pro podobné mise rakety Delta 4. Americká vláda ušetří, neboť start Delta 4 vyšel na 350 milionů dolarů.

„Společnost je hrdá, že se na tomto projektu může podílet. Jménem všech našich zaměstnanců chci poděkovat leteckým silám Spojených států za důvěru v raketu Falcon Heavy a v naši společnost. Nadále chceme nabízet našim daňovým poplatníkům nákladově nejefektivnější a nejspolehlivější služby pro bezpečnostní mise.“ řekl prezident SpaceX Gwynne Shotwell.

K celému kontraktu se vyjádřil i americký generál Arnold Bunch Jr: „Měli bychom se podívat na to, co se nám zde povedlo. V době vyšších a vyšších cen armádní techniky se nám podařilo ušetřit značné množství finančních prostředků.“

Mise má bude připravovat v Kennedyho vesmírném centru na Floridě a McGregoru v Texasu, práce by měly být dokončeny nejpozději v září 2020. Už v říjnu se ale zřejmě zahájí přípravné mise.

Falcon-Heavy-fb

Dnes nejčtenější

.