Zavřít reklamu

Určite sa to niekedy prihodilo aj vám. V snahe vyhotoviť tú najlepšiu selfie alebo klasickú fotku ste náhodou zažmúrili oči, čím pre vás automaticky celá fotografia stráca hodnotu a následne je nutné záber opakovať, až kým sa nedostaví tá správna snímka. Touto problematikou sa v poslednej dobe začal zaoberať Facebook, ktorý pomocou umelej inteligencie opravuje podobne pokazené zábery.

Zdá sa, že Facebook chce svojím projektom zabezpečiť ešte väčšie množstvo zdieľaných príspevkov na sociálnej sieti, preto by sme sa už čoskoro mali dočkať takzvaného „antižmurkacieho“ systému. Vývojári spoločnosti pracujú na systéme, ktorý využíva umelú inteligenciu a na základe jej vyhodnotení je možné doslova otvárať oči na fotografiách. Jedná sa o metódu generatívnej adverzariálnej siete, ktorá je označovaná skratkou GAN. Ide o technológiu, ktorá sa používa pri zmenách počasia vo videu, digitálnej zmene oblečenia na snímkach a podobných záležitostiach, čo možno označovať ako predimenzovaný Photoshop.

Pre dokonalú úpravu fotografie, na ktorej má snímaná osoba zavreté oči, je nutné najprv zaznamenať prirodzenú tvár s otvorenými očami. Tento krok predstavuje pre umelú inteligenciu určitú formu tréningu, na základe ktorého sa softvér zdokonalí v úprave snímok. Na základe toho je systém schopný rozoznať tvar, farbu a umiestnenie očí, čo následne využije v úpravách fotografie, na ktorej máte oči zavreté. V niektorých prípadoch sa samozrejme nejedná o perfektné výsledky, nakoľko je veľmi problematické trafiť správny uhol pôvodnej fotografie. Ak sa však podarí odstrániť nedokonalosti, výsledok je skutočne prekvapujúci.

 

Podobné vylepšenia využívajúce umelú inteligenciu by sa v blízkej budúcnosti mohli stať bežnejšími. Softvérové spoločnosti ako Adobe alebo Pixelmator momentálne pracujú na mnohých funkciách, ktoré umožnia používateľom upravovať obrázky profesionálnym spôsobom, bez potreby väčších skúseností. Umelá inteligencia preto zohrá významnú rolu aj v novodobom fotografovaní a grafických softvéroch.

Projekt, za ktorým stojí Facebook je však momentálne ešte stále vo vývoji a nie je garantované, kedy sa ho dočkáme v praxi. Podobná technológia však môže mať negatívny vplyv v oblasti falšovania totožností, prípadne dokladov a vizuálnych znázornení osôb, preto bude vyžadovaná ešte pred svojim spustením určitá forma kontroly a ošetrenia.

Facebook

Dnes nejčtenější

.