Zavřít reklamu

Před půl rokem překvapila Alza.cz netradičním konceptem své bezobslužné pobočky, kterou otevřela na pražské Floře. Prodejna budoucnosti se největšímu tuzemskému e-shopu osvědčila nad očekávání a proto už zítra, v pondělí 25. června, otevírá druhou pobočku nedaleko pražského metra Budějovická na ulici Antala Staška. Naše redakce měla tu čest se do nové prodejny podívat s předstihem, prohlédnout si ji a vyzkoušet si, jak celý systém vyzvedávání funguje.

Oproti pilotu nabízí nová prodejna hned několik inovací, a to v oblasti interiéru, světelné navigace i komunikace se zákazníkem. Nově například nakupujícího k jeho schránce nedoprovodí LED diody v podlaze, ale pulzní světlo v horní části úložných panelů. Zákazník nyní navíc může s operátorem komunikovat kdekoli v prodejně, jelikož mikrofony jsou zabudované přímo u slotů. V základu se tak vylepšená verze shoduje s první generací a změny proběhly na takové úrovni, aby se zákazník cítil v prodejně ještě komfortněji, ale uměl se v ní i nadále bezproblémově orientovat.

Do prodejny se zákazník dostane po zadání svého čísla objednávky, jež slouží jako kód pro odemknutí dveří. V případě, že chce zboží objednat až na místě, nechá se ověřit pomocí svojí debetní/kreditní karty, verifikace je samozřejmě bezplatná. Následně ve vstupní místnosti zadá číslo objednávky na jedné ze dvou obrazovek. Systém je skutečně intuitivní – stačí jen vyplnit šestimístný kód, potvrdit jej, zaplatit pomocí karty, následovat červenou nebo modrou barvu a vyzvednout si zboží z rozsvícené schránky. Následně už jen stačí dvířka zavřít prostým přimáčknutím a můžete prodejnu opustit.

Vzhledem k menší rozloze je nová Prodejna budoucnosti výrazně přehlednější. Paradoxně ale kapacita zůstala přibližně stejná – necelých 400 schránek. Přibyly však boxy pro uložení větších produktů, jako jsou například širokoúhlé televize či monitory, a stejně tak i menší schránky na příslušenství a další drobnosti. Část z nich bude opět naskladněna dopředu, a tak k přímému nákupu budou k dispozici například mobilní telefony, sportovní vybavení či vybrané modely notebooků.

Z nové, ale i stávající pobočky doslova čiší minimalismus a působí až jablečným dojmem. Ostatně inspiraci Applem nám v krátkém rozhovoru potvrdil i samotný ředitel expanze a facility Alza.cz Jan Moudřík, který z velké části za konceptem Prodejny budoucnosti stojí. Nejenom design, ale i celý systém fungování se v Alze snažili navrhnout tak, aby byl skutečně co nejjednodušší a mohli se tak vyvarovat případným problémům. Dozvěděli jsme se také, že další futuristickou pobočku otevře Alza do několika měsíců u metra Můstek, kde taktéž použije několik inovací. Počítá se i s rozšířením do dalších měst a stát by se tak měl už u čtvrté prodejny, jejíž otevření se předpokládá na konec toho nebo začátek příštího roku.

Alza prodejna budoucnosti FB
Alza prodejna budoucnosti FB

Dnes nejčtenější

.