Zavřít reklamu

S funkciou Google Earth, vďaka ktorej si môžeme virtuálne prezerať povrch našej Zeme, prišiel do styku azda každý z nás. Skúmanie krajín, do ktorých sa len tak nedostanete je pomocou programu jednoduché a prehľadné a čo viac, pomocou pár klikov dokážete preskúmať tisícky kilometrov počas niekoľkých minút. Podobnou záležitosťou je program Ancient Earth Globe, ktorý zobrazuje modrú planétu nielen v súčasnosti, ale aj milióny rokov späť. Zaujímavý a edukatívny systém ponúka množstvo funkcií, ktorými si nielen rozšírite znalosti zo sveta geografie, ale sa aj príjemne zabavíte a skrátite si čas.

Tento projekt má na svedomí inžinier Ian Webster, ktorý svoje skúsenosti v okruhu vizualizácie dát načerpal v spoločnostiach Google alebo Zenysis, v ktorej sa stal hlavným inžinierom. Jeho práca zahŕňa digitalizáciu a virtuálne stvárňovanie astronomických daností, či už je to Zem v prípade Ancient Earth globe, alebo rôzne iné programy na skúmanie asteroidov a iných vesmírnych prvkov. Vo svojej kariére mal možnosť spolupracovať dokonca s NASA alebo SETI.

Čo je to Ancient Earth globe?

Jedná sa o jednoduchý a zároveň prepracovaný program na vizualizáciu planéty Zem, v rôznych časových obdobiach. Hravo tak môžete zistiť, kde sa pred piatimi, či desiatimi miliónmi rokov nachádza vaše rodné mesto, či iná lokalita, ktorá vám padne do záujmu. Jednoducho stačí ak zadáte adresu, alebo meno mesta do klasického poľa vyhľadávania a navolíte si jednu z časových možností. Program vám automaticky ukáže, ako vyzerala vami zvolená lokalita počas určitého obdobia. Niekedy sa však stane, že miesto, ktoré zadáte neexistuje. To je spôsobené rozdielnym tvarom a usporiadaním litosferických dosiek čo v preklade znamená, že taká Praha, alebo Bratislava bola pred 200 miliónmi rokov súčasťou oceánu.

Obrázky Zeme dopĺňa prehľad charakteristických informácií o období, ktoré zvolíte. Niečo sa tak na vás môže nalepiť s histórie, biológie aj geografie zároveň. Vo funkciách tiež nájdete možnosť rotácie Zeme pre lepšiu priestorovú predstavivosť, alebo možnosť odstránenie oblačnosti pre kvalitnejšiu viditeľnosť. Program Ancient Earth Globe môžete vyskúšať aj vy vo svojom prehliadači kliknutím na tento odkaz.

Ancient Earth globe

Dnes nejčtenější

.