Zavřít reklamu

Známe to asi každý. Při nainstalování nové aplikace na nás při jejím prvním spuštění vyskočí několik oken, která většinou žádají o povolení přístupu k různým věcem v telefonu, mezi které patří čas od času i kontakty. Podobná upozornění velmi často bezmyšlenkovitě odsouhlasíme, jen abychom si již mohli nový software prohlédnout. To je ale velká chyba. Právě poskytnutí přístupu k určitým věcem umožňuje vývojářům “vytěžit” naše data, která pak mohou prodávat třetím stranám za účelem marketingu a tím bohatnout. Tomu však udělal Apple změnou ve svých podmínkách App Storu přítrž. 

V minulosti se vcelku běžně stávalo, že při povolení přístupu do vašeho adresáře si vývojáři určitá data z něj přebrali a skutečně je využili například k prodeji různým marketingovým společnostem. Zjednodušeně se tak dá říci, že některé údaje o vás (ať už jméno, telefonní číslo či podobné věci) mohou být nyní v rukou marketingových společností jen kvůli tomu, že si některý z vašich přátel nainstaloval aplikaci, jejíž vývojáři právě k podobným krokům přistupovali a vás měl právě v adresáři, do kterého aplikaci povolil vstup. Vy i další lidé se tak mohli rázem octnout v databázích, které byly prodávány. To už je ale naštěstí tabu a Apple veškeré podobné aplikace nelítostně zablokuje, pokud by v takové činnosti pokračovaly. Tyto rizikové aplikace by též již do App Storu přibývat neměly. 

Bezpečnost je pro Apple velmi důležitá. I proto představil Face ID, které by mělo být výrazně bezpečnější, než stávající Touch ID:

Díky této změně v pravidlech App Storu tak bude naše soukromí a celkově ochrana osobních údajů uživatelů Applu zase o poznání lepší. Když k tomu navíc přičteme vylepšení v Safari pro nový iOS 12 a macOS Mojave, díky kterému již při prohlížení webu nezanecháme prakticky žádné digitální stopy, podle kterých bychom mohli být vystopování, můžeme Apple za jeho práci na ochraně údajů a soukromí jen a jen pochválit. 

iOS-Security

Dnes nejčtenější

.