Zavřít reklamu

Austrálie připravuje zákon, který donutí australské telekomunikační společnosti a světové technologické firmy poskytnout přístup k šifrovaným datům na smartphonech podezřelých zločinců. Austrálie by chtěla předejít podobné situaci, která nastala v roce 2016, kdy FBI požádalo Apple o přístup do iPhonu jednoho ze střelců v San Bernardinu. Apple tehdy odmítl přístup do telefonu poskytnout, a tak si FBI muselo najít jinou cestu, jak se k datům dostat.

Podrobnosti o australském zákonu doposud nebyly zveřejněny, ale jedno se ví určitě. Pokud by Apple, Facebook, Google a další velké firmy působící v australských končinách nevyhověly žádosti o přístup k šifrovaným datům, čelily by obrovským pokutám. Mezi australské telekomunikační společnosti, na které se zákon vztahuje, patří například Telstra a Optus.

Ministrovi pro kybernetickou bezpečnost Austrálie byla položena otázka, zda zákon umožní také implantaci sledovacího kódu do smartphonů. Ovšem ministr potvrdil, že vláda nebude po společnostech považovat, aby instalovaly zadní vrátka do svých aplikací a zařízení, ani aby poskytly šifrovací klíč agentuře pro vymáhání práva.

Jedná se pouze o aktualizaci starých zákonů v Austrálii. Zločinci si totiž posílají zprávy většinou přes různé aplikace, s čímž australské zákony ještě nepočítají.

V Austrálii budou předložené nové zákony v následujících několika týdnech, a tak brzy na povrch vypluje více informací, co takový zákon bude všechno zahrnovat. Závěrem ministr pro kybernetickou bezpečnost ještě uvedl, že vláda sympatizuje s obavami, které poskytovatelé technologických služeb měli, pokud jde o nucené dodržování shromažďování údajů o elektronických zařízeních.

iPhone 8 Plus camera FB

Dnes nejčtenější

.