Zavřít reklamu

Není tomu tak dávno, co jsme vás informovali o snaze vývojářů přimět Apple k tomu, aby ve svém App Storu umožnil zákazníkům testovat veškeré placené aplikace v několikadenní bezplatné verzi, díky které by se lépe rozhodli, zda do ní má investice smysl či nikoliv. Tuto možnost však měli zákazníci doposud pouze u aplikací založených na předplatném. To se ale díky novým podmínkám App Storu zřejmě změní.

Apple včera aktualizoval své podmínky pro App Store a nezapomněl v nich ani na tuto novinku. Podle popisu v pokynech mohou nově aplikace nabízet zkušební bezplatnou verzi. Ta musí být samozřejmě řádně označena a po uplynutí určité doby vám přestane fungovat. Na vyzkoušení aplikace v rámci bezplatného testování máte logicky nárok jen a pouze jednou, poté si již musíte aplikaci zakoupit.

Pamatujete si ještě na App Store v iOS 10:

Kámen úrazu

Právě nedostatek možností pro bezplatné testování byl dlouhou dobu podle mnoha uživatelů a vývojářů velkým problémem jablečného obchodu s aplikacemi. Speciálně v macOS, na který se tato pravidla také vztahují, totiž naleznete opravdu nepřeberné množství poměrně drahých aplikací, které mohou právě svou vysokou cenou potenciální kupce odradit, byť by je využili. Díky možnosti si jejich funkce bezplatně vyzkoušet však mají vývojáři skvělou příležitost jejich aplikace prodat daleko více lidem. 

Snad nám tedy začnou vývojáři své bezplatné testovací verze aplikací servírovat již v nejbližších dnech. Na druhou by ale bylo bláhové si myslet, že se jich dočkají skutečně všechny aplikace. To, zda si budete nebo nebudete moci danou aplikaci otestovat, závisí totiž samozřejmě na samotných vývojářích, kteří umožní pravděpodobně testování především u dražších aplikací. Osobně bych však úplně neočekával, že se free testování dočkáme například u her za 9 korun.

Dnes nejčtenější

.