Zavřít reklamu

Apple na včerejší konferenci pro vývojáře potvrdil, že macOS 10.14 Mojave je poslední verze softwaru macOS s podporou 32bitových aplikací. Apple však už od verze macOS High Sierra 10.13.4 upozorňuje, že operační systém přestane brzy podporovat 32bitové programy.

Pokud v první beta verzi macOS 10.14 Mojave otevřete 32bitový program, zobrazí se vám dialogové okno s podobnou zprávou jako v macOS High Sierra 10.13.4, která varuje, že aplikace nebude s budoucími verzemi macOS kompatibilní. Po kliknutí na tlačítko OK se vám program otevře.

V současné době se varování u 32bitové aplikací zobrazí pouze jednou, což by se však mohlo v dalších beta verzích macOS Mojave změnit. Apple totiž už dříve řekl, že bude agresivně varovat uživatele na to, že 32bitové aplikace v dalších verzích macOS nebudou fungovat.

32-bit-app-warning-mojave-800x352

Ukončení podpory znamená jediné – smrt všech zastaralých 32bitových aplikací. Dá se však očekávat, že těch mnoho nebude. Vývojáři jich totiž jako u iOS 11 převedou většinu do novější 64bitové verze, čímž jejich život zachrání. Aplikace, které se tohoto upgradu nedočkají, pak bývají zpravidla již dlouhou dobu nepodporované ze strany vývojářů a tudíž se jejich usmrcení dotkne jen malého počtu uživatelů. Obecně totiž platí, že aplikace s mizernou či žádnou podporou se velké oblibě u uživatelů netěší.

mojave-32-bit-apps-800x305

Dnes nejčtenější

.