Zavřít reklamu

Apple pomalu přechází z LCD technologie na OLED, přičemž v letošním roce by pode analytiků měly dostat OLED displej dva modely iPhonů, a to druhá generace iPhonu X a věší iPhone X Plus. Ovšem cupertinská společnost myslí i na zákazníky, kteří si nemohou dovolit smartphone za třicet tisíc korun, a tak pracuje ještě na 6,1palcovém iPhonu s podobným designem, jako má iPhone X, nicméně namísto OLED displeje dostane LCD displej.

Podívejte se, jak by mohl vypadat iPhone X Plus. Koncept navrhl Muhsin M. Belaal Auckburaully:

Informovali jsme vás už několikrát o tom, že kalifornský gigant v příštím roce přejde úplně na OLED panely. Potvrzuje to i nejnovější zpráva z jihokorejského deníku ET News, jemuž to prozradilo několik důvěryhodných zdrojů. „Apple nedávno začal plánovat iPhone pro rok 2019 a rozhodl se přijmout OLED u všech modelů,“ uvedl jeden ze zdrojů. Jiný zdroj zase uvádí: „Apple se rozhodl v roce 2019 dát OLED na nový iPhone,“ tvrdí zdroje již zmíněného portálu. S ohledem na předešlé zvěsti je tedy poměrně pravděpodobné, že se něčeho podobného skutečně dočkáme.

Zdá se, že finanční trhy berou spekulace o přijetí OLED technologie poměrně vážně. Agentura Reuters poznamenává, že akcie společnosti Japan Displej, která LCD displeje pro Apple vyrábí, se snížily o 20 %. Bloomberg zase poukazuje na to, že akcie společnosti Sharp klesly o 4 %. Japan Display je v současné době dodavatelem LCD displejů pro iPhone. Sice vyvíjí OLED technologii, nicméně vývoj nebude dokončen dříve než v roce 2019. I když bude pro něj těžké soupeřit se Samsungem, protože nemá tolik zkušeností.

Samsung je momentálně jediným dodavatelem OLED displejů pro iPhone X, ale Apple údajně investoval miliardy dolarů, aby mohla i společnost LG vyrábět OLED panely pro letošní iPhone X Plus. Zda se však Applu podaří do příštího roku zajistit vše potřebné je otázkou. Stejně tak je otázkou i to, jak se OLED displeje promítnou do ceny iPhonů. Nedá se totiž úplně očekávat, že by s cenou nějak nezamávaly. Jejich výrobní cena je totiž v porovnání s klasickými LCD výrazně vyšší a tudíž je nevyhnutelné i zvyšování koncové ceny. V konečném důsledku bychom tak mohli v budoucnu za iPhone zaplatit ještě více, než tomu bylo například vloni za iPhone X. Pokud se totiž Apple rozhodne k OLED displeji přidat i pár nových technologií, cena vzroste. Místo jednoho drahého iPhonu a dvou levnějších tak budeme nejspíš vybírat jen ze tří drahých.

iPhone X Plus iPhone X SE FB

Dnes nejčtenější

.