Zavřít reklamu

Apple je nejhodnotnější společností na světě, která vytvořila nejoblíbenější smartphone na světě, a tak není překvapením, že získat práci v kalifornském gigantu opravdu není jednoduché. Mnoho lidí považuje tuto práci za velmi prestižní a jsou rádi, když v této společnosti pracuje byť jen jeden člen jejich rodiny. Rodina Habermanů z USA má však velké štěstí. Od září ji totiž nezastoupí v Applu pouze jeden člověk, ale rovnou dva. Jednadvacetiletá dvojčata absolvovala kalifornskou univerzitu v Berkeley zvanou Berkeley’s Haas School of Business. Ještě donedávna se chlapcům ani nesnilo o tom, že by mohli v cupertinské společnosti pracovat na plný úvazek, ovšem život je nevyzpytatelný a dvojčata dostala nabídku, která se neodmítá.

Cameron a Tyler Habermanovi se narodili minutu po sobě. Apple vyhledává mladé talenty prostřednictvím programu The Financial Development Program, což je dvouletý program v rámci Applu, jehož cílem je vystavovat zaměstnance různým netechnickým částím byznysu – od operací přes retail až po obchodní prodeje. Účastníci v programu jsou většinou vysokoškolští studenti, kteří po dvanáctitýdenní stáži mohou obdržet pozvání od Applu, aby se vrátili do společnosti na hlavní pracovní poměr, jakmile dokončí vysokou školu. Právě přes daný program dostali bratři šanci pracovat v technologickém gigantu.

Přitom pohovor dvojčat nebyl zrovna ukázkový. Tyler říkal, že se na pohovoru objevil s desetiminutovým zpožděním, protože ho zdržela zácpa na silnicích. Camerona zase před pohovorem píchla včela. Ovšem nyní bratři dávají tipy, jak se chovat na pohovoru.

Dvojčata vyrostla v jednom kalifornském městečku, přičemž nikdy neměla jako prioritu vzdělání na rozdíl od svých vrstevníků. V městečku, kde chlapci vyrůstali, je vysoká kriminalita, především pak zbraně, drogy a násilí. Ale naštěstí se dvojčata gangům vyhnula obloukem a později se dostala se na univerzitu v Berkeley. Přibližně 20 % jejich třídy tvořili studenti, kteří se narodili mimo USA. Bratři nikdy na základní či střední škole nijak nevynikali, jejich spolužáci měli lepší testovací skóre a lepší rodinné zázemí. Většinou se jednalo o potomky bohatých rodin. Otec mladíků však pracuje jako počítačový technik, matka jako prodavačka v potravinách.

Vysoká škola však byla pro bratry úplně něco jiného. Našli se v ní a v mnoha věcech začali převyšovat ostatní spolužáky. Už v té době se však začali pomalu připravovat na pohovor pro přijetí do programu Applu. V prvním kole výběrového řízení si měl každý účastník připravit tři příběhy z jejich dětství. „Neříkejte příběh, o němž si myslíte, že by ho chtěli slyšet. Řekněte svůj příběh, protože to je to, co skutečně chtějí slyšet,“ vzpomíná jeden z bratrů na první kolo výběrového řízení.

Prvním kolem bratři prošli, a tak se začali připravovat na druhé kolo výběrového řízení. Jejich nejlepší rada: „Příprav není nikdy dost.“ Bratři uvedli, že si prostudovali webovou stránku Applu, aby lépe porozuměli hodnotám a produktům společnosti. Podívali se také na stránku s nabídkami práce Glassdoor, kde lidé zveřejňují i otázky, které padají na pohovoru. Na tyto otázky se pak učili bratři odpovídat, díky čemuž pro ně bylo snadnější reagovat „na ostro“.

Po zodpovězení všech otázek, které si na vás Apple připraví, však ještě nemáte v žádném případě vyhráno. Je totiž dobré ukázat, že o pozici opravdu usilujete, což lze například na konci pohovoru, kde je prostor na vaše otázky. Bratři říkají, že je to šance ukázat, že jste se doma připravovali. Cameron se zeptal: „Jaký byl váš plán kariéry předtím, než jste se dostali do této role, a jak se pozice změnila od doby, co na ní jste?“ Tyler měl přívětivější otázky, například zda se stýkají se svými kolegy i mimo práci.

Motivační dopis rozhodně neuškodí

Potrpíte si na zasílání motivačních dopisů? Skvěle. Kandidát, který má vážný zájem o pracovní místo, by ho určitě poslat měl. Tím, že pošlete dobrovolně i průvodní dopis, ukazujete, že jste udělali něco navíc a že o místo skutečně stojíte. Uděláte dojem a prokážete, že jste si vynaložili úsilí na to průvodní dopis sepsat. To potvrzují i oba bratří.

Jak to tedy nakonec s bratry dopadlo? To už přeci víte z titulku. Oba začnou v Applu pracovat na plný úvazek od září.

habermans fb

Dnes nejčtenější

.