Zavřít reklamu

Žijeme v době, kdy naše mobilní zařízení dokáže nahradit už kdeco. Postupem času jsme si zvykli a bereme jako samozřejmost, že pomocí telefonu můžeme například fotit nebo používat mapy. A na jedny takové mapy se dnes podíváme, nebudou to ale všední mapy. Aplikace PhoneMaps je založena na tom, aby nám poskytla turistické a cykloturistické mapy po celém světě. Pokud žijete zdravý životní styl a turistika či cykloturistika se stala nedílnou součástí vašeho života, myslím si, že aplikace PhoneMaps je přímo pro vás. Používání aplikace je velice jednoduché a zvládne ho každý. Mezi jedno z největších předností této aplikace patří to, že si mapy můžete stáhnout přímo do zařízení a používat je tak offline, bez nutnosti připojení k internetu.

Svět jako na dlani!

Po stažení aplikace a jejím spuštění uvidíte uvítací obrazovku, která vám přednese veškeré přednosti aplikace. Celý svět na mapách v aplikaci PhoneMaps si můžete zobrazit na vektorové turistické či cykloturistické mapě. Pro Českou a Slovenskou republiku může také navíc využít rastrovou cykloturistickou mapu SHOCart (můžete ji znát z webu cykloserver.cz). Všechny tyto mapy jsou v aplikaci PhoneMaps dostupné zadarmo a nemusíte se bát, že by vám za ně někdo něco účtoval.

Vzpomínky

Aby jste si mohli jednoduše vzpomenout, kde všude už jste byli, můžete si importovat, exportovat a zaznamenávat vlastní trasy, označit si na trasách významné objekty a samozřejmě si k určitým trasám přiřazovat fotografie. Poté, co dorazíte domů, si tak jednoduše můžete připomenout, co se na trase stalo. Taktéž se můžete pochlubit svým kamarádům a popřípadě určitou trasu doporučit, společně se zajímavými místy, které můžete ostatním ukázat přímo v aplikaci.

Offline mapy

Offline mapy jsou v dnešní době jednou z nejžádanějších funkcí každých map, ve většině aplikací je ale právě tato funkce zpoplatněna. V aplikaci PhoneMaps si ale můžete mapy vámi vybraných regionů, včetně interaktivních turistických atraktivit s jejich detailním popisem, stáhnout přímo do telefonu. To znamená, že v případě, kdy na vaší pouti narazíte na něco zajímavého, nemusíte být připojeni k internetu. To taktéž znamená, že ušetříte data z vašeho mobilního tarifu a samozřejmě taktéž baterku, která se v případě, kdy s sebou nemáte powerbanku, více než hodí. Offline mód můžete jednoduše zapnout v menu, kdy jej povolíte stejnojmenným switchem.

Stažení map

Pokud se rozhodnete stáhnout si mapy do zařízení, stačí si z menu vybrat první možnost – Mapy. Po kliknutí se celá mapa rozdělí na čtverečky a vy jen jednoduše klikáte tam, kterou oblast chcete zrovna stáhnout. Každý čtvereček má poté u sebe napsáno, jestli už je nebo není stažený a samozřejmě u něj nesmí chybět velikost, kterou ve vašem zařízení zabere. Velikost jednoho úseku samozřejmě závisí na tom, kolik v něm je informací – v tomto případě teda stezek pro turisty či cykloturisty.

Trasy

S největší pravděpodobností, teda pokud na 100 % nevíte, kam dnes jdete nebo jedete, si budete chtít trasu naplánovat. K tomu slouží jednoduchý nástroj Plánování trasy, ve kterém si můžete trasu jednoduše naplánovat. Jednoduše si vybereme aktivitu, poté v jakém místě chceme začít a samozřejmě, kde má naše túra skončit. Samozřejmě, jako téměř v každých mapách, si i v PhoneMaps můžete vybrat, jestli si chcete cestu okořenit a jít do cíle přes nějakou destinaci. Po stisknutí vyhledávání trasy se můžete podívat na její základní informace – převýšení, její délku (jak v jednotkách času, tak v jednotkách délky) a další.

Vaše trasy si samozřejmě můžete i jednoduše uložit. Pokud si nějakou trasu naplánujete, uložíte nebo projdete, najdete ji v kolonce Moje trasy. To samé platí pro Moje body – pokud znáte nebo po vaší cestě naleznete nějaký bod či místo, které vás zaujme, můžete si jej jednoduše uložit, abyste si na něj poté mohli znovu zavzpomínat, popřípadě se na něj jít podívat znovu.

Záznam trasy je jedna z nejdůležitějších částí této aplikace. V případě, že už jste se oblékli do vhodného oblečení, na hlavu nasadili helmu a vytáhli kolo, s největší pravděpodobností budete chtít, aby vám aplikace PhoneMaps zaznamenávala, kde jste dnes vyrazili. Během záznamu trasy můžete samozřejmě vytvářet fotografie, či si ukládat zajímavé body, o kterých jsem mluvil v minulém odstavci.

Průvodci

Tato sekce v menu je opravdu zajímavá. V současné době, kdy jsem tuto recenzi psal, bylo pro celý svět k dispozici 82 průvodců. Ty se dělí na 3 skupiny – na turistické průvodce, cykloturistické průvodce a průvodce klasické, tzn. například když do nějaké destinace jedete autem a rádi byste si něco nastudovali. Pro stažení jakéhokoliv průvodce stačí jednoduše v menu vybrat stejnojmennou položku Průvodci. Poté už jen stačí na mapě vybrat průvodce, který vás zaujme. Klikneme na něj a zobrazí se nám náhled do samotného průvodce. Pokud nás z popisu průvodce zaujme, můžeme si jej za symbolickou cenu zakoupit. Veškeří koupení průvodci se poté zobrazí v menu v sekci Moji průvodci.

Nastavení aplikace

Nastavení je poslední kolonkou v menu. Jak už jsem zmínil v úvodu, aplikace je zcela zdarma. V dnešní době ale není nic zadarmo a i vývojáři aplikací musí z něčeho žít. Proto se v aplikaci objevují reklamy. Pokud vás reklamy otravují a rádi byste se jich zbavili, můžete si zakoupit předplatné, které stojí jen 99 Kč na jeden rok. V nastavení máme mimo možnosti zakoupení předplatného možnost změnit typ mapy, zobrazit měřítko, legendu a další možnosti, které vám v používání aplikace mohou pomoci.

Závěr

Pokud jste turista či cykloturista duchem i srdcem a navíc k tomu máte k dispozici chytrý telefon, myslím si, že je aplikace PhoneMaps přímo pro vás. Jedná se o dokonalého pomocníka na různé túry a poutě. V kombinaci s průvodci, které si za symbolickou částku můžete zakoupit, se jedná o aplikaci, ke které byste jen těžko hledali konkurenta. Všechno to podtrhuje to, že je aplikace naprosto zdarma. I když máte možnost si zakoupit předplatné, v případě, že tak neučiníte, o nic nepřijdete. Aplikace je totiž plně funkční i případě, že si za ni nezaplatíte. Na závěr zmíním i to, že PhoneMaps je k dispozici pro všechny platformy. Je tedy jedno, jestli vlastníte iPhone nebo Samsung – zde se na značky nehraje.

phonemaps_fb

Dnes nejčtenější

.