Zavřít reklamu

Od tragického střetu autonomního automobilu s chodkyní, která po něm přišla o život, uplynuly již zhruba dva měsíce. Zatímco se však většina společností opět pomalu pouští do testování svých autonomních systémů, Uber, jehož auto právě chodkyni smetlo, se rozhodl v testech nepokračovat a ukončit je.

Podle interních poznáme, které se dostaly na světlo světa, dostal projekt, jehož testování probíhalo v Arizoně, červenou. Na 300 zkušebních řidičů, kteří měli kontrolu autonomních automobilů v provozu na starost, tak ze dne na den skončilo.

Takto to vypadalo uvnitř automobilu jen pár chvil před nehodou:

Mohlo za nehodu špatné nastavení systému?

Příčina nehody by již měla být jasná, nicméně oficiálně potvrzena nebyla. Mělo se však jednat o chybu systému, který si spletl chodkyni s propustnou překážkou, kterou může být například poletující igelitový pytlík, a kvůli tomu na ní vůbec nezareagovat. Tato chyba se podle všeho stala v důsledku nesprávného nastavení systému, který vyhodnocoval okolí příliš benevolentně. Se stoprocentní jistotou však tyto informace zatím potvrdit nemůžeme.

Tak či tak se Uber s Arizonou minimálně pro testování autonomních automobilů podle všeho loučí. Program v dalších zemích, který též po nehodě pozastavil, pak možná obnoví až po ukončení federálního vyšetřování havárie v Arizoně. Ani to však samozřejmě není zcela jisté. Hodně bude nejspíše záležet i na tom, jak celé vyšetřování dopadne. Pokud z něj Uber vyvodí, že jsou pro něj další testy příliš riskantní, dá se očekávat, že za projektem zabouchne dveře již nadobro. 

uber_tempe_2.png

Dnes nejčtenější

.