Zavřít reklamu

Jablečný počítač Apple II společně s ikonickou hrou The Oregon Trail odstartoval kariéru jedné umělkyně v Chicagu. Melissa Barron pracuje s textiliemi, nicméně neomezuje se pouze na textil, dokonce maluje i obrazy. Ovšem nejvíce si rozumí s jehlou a nití, díky čemuž dostala originální nápad.

Apple II se stal prvním velkým hitem cupertinské společnosti a prvním masově vyráběným počítačem. Počítač vytvořil spoluzakladatel kalifornského giganta Steve Wozniak. Apple II debutoval v roce 1977 s otevřenou platformou, která umožňovala zvědavým uživatelům psát si vlastní programy. Z prodeje byl počítač vyřazen v roce 1993 a jeho příznivci tvrdí, že Apple pohřbil Apple II ve prospěch uzavřené architektury Macintosh.

Barron, která je velká milovnice počítačových her, neměla až do roku 2009 vůbec žádný přístup ke starým hrám, které hrávala v dětství. Ovšem v roce 2009 nastoupila na uměleckou školu School of the Art Institute of Chicago, kde se znovu dostala ke starým hrám, a to prostřednictvím emulátoru.

Jakmile začala hrát hry, otevřela disk s obrázky v textovém editoru a přemýšlela, co se stane, pokud změní znaky při jejich vylepšování. Její první projekt zahrnoval The Oregon Trail, protože to byla první hra, kterou hrála jako dítě.

„Pro mnoho dětí v mém věku to byla populární a ikonická hra,“ uvedla Barron. „Kvůli tomu jsem opravdu nechtěla změnit příliš děj, ale aktualizovat ji pro novou generaci, která nikdy původní hru nehrála. Ráda kombinuji staré s novým, abych vytvořila úplně něco jiného. Změnou textu ztížila hru a stala se z toho další hra, kterou se snaží rozluštit.“

Trvalo jí měsíce, než do hry dala nové postavy. Při své práci zachycovala různé chybové obrazovky, přičemž uložené obrázky ji později inspirovaly ke tkaní. Barron našla krásu ve zkomoleném nepořádku, který zachytila na obrazovce. „Co se má stát se stane, nic neplánuji,“ řekla. „Tím, že jsem změnila písmenka, se často objevovaly chyby. Zachycovala jsem obrazovku s těmito chybami, protože mi to přišlo zajímavé.“

Výsledky potom přenášela do sítotisku či tkaniva. Vytvořila také obrazy, které malovala akrylovými barvami. Její práci najdete nejen na webových stránkách, ale také na serverech jako jsou Etsy, Flickr a Tumblr. Barron dodala, že většinou si její díla kupují fanoušci, s nimiž se setkává v komunitě Apple II, nicméně nedávno dostala objednávky i od nových fanoušků.

MelissaBarron001-1-780x519-fb

Dnes nejčtenější

.