Zavřít reklamu

Pamatujete si na spousty předpovědí analytiků, kteří byli ještě pár týdnu nazpět přesvědčeni o tom, že se iPhony, potažmo iPhone X, neprodávají vůbec dobře a Apple bude ohlašovat ve svých finančních výsledcích za první čtvrtletí tohoto roku propadák? Divil bych se, kdyby ne. Tyto předpovědi se však nakonec nenaplnily a i letošní první kvartál se zapsal do historie Applu zlatým písmem. Jak to však vypadá, ani předešlý neúspěch mnohé analytiky nevyvedl z míry a i nadále předpovídají prodejní pád iPhonů.

Jedním z hlasatelů neúspěchu je i analytik Jeffrey Kvall ze společnosti Noruma Instinet. Podle jeho zprávy investorům se sice nyní prodeje iPhonů nezhoršují, následujících dvanáct měsíců by však mohlo být pro Apple zklamáním. Přestože Apple věří, že se mu i nynější čtvrtletí podaří na trhu uspět a prodejní čísla meziročně vylepšit, analytici již zmíněné společnosti tomu příliš nevěří. Jedním z důvodů, proč by nemusely být prodeje iPhonů příliš dobré, je podle analytika malý zájem uživatelů o výměnu jejich telefonu. Průměrná doba používání jednoho smartphonu se totiž pomalu prodlužuje, což může mít na prodeje nových modelů samozřejmě značný vliv. Pokud se pak výrobci nepodaří představit skutečně revoluční telefon se zajímavou cenou, k jeho nákupu mnoho lidí nepřesvědčí.

Na negativní vlně pak analytik pokračoval dále a krom toho, že příliš nevěří prodejům iPhonů, není zcela přesvědčen ani o divizi služeb. Ta sice podle Applu rychle roste a do jeho kasy přináší nemalé zisky, ztráty z iPhonů však podle analytika tak úplně pokrýt nedokáže. 

Prodeje iPhonů by mohl značně rozpumpovat i chystaný iPhone X Plus:

Ačkoliv mohou znít předchozí řádky jako katastrofický scénář, je třeba je brát s opravdu obrovskou rezervou a spíše se nad nimi usmát. Jak už jsem totiž psal v úvodním odstavci, finanční výsledky z prvního čtvrtletí tohoto roku žádný propad nenaznačují. Do Applu navíc v posledních týdnech napumpoval spoustu peněz i legendární investor Warren Buffett, který je svým skvělým odhadem budoucího vývoje proslulý. I jeho investice tak může být svým způsobem ukázkou toho, že se v Applu nemusí žádných propadů příliš obávat a pokud se jim letos podaří představit skutečně tři až čtyči modely iPhonů (iPhone X, iPhone X Plus, LCD iPhone X a iPhone SE 2), může jejich prodeje naopak neuvěřitelně rozpumpovat. Otázkou tak spíše je, zda by tímto úspěchem zavřel některým analytikům Apple konečně ústa. 

iPhone 8 Plus iPhone X FB

Dnes nejčtenější

.