Zavřít reklamu

CEO cupertinské společnosti Tim Cook se v dubnu soukromě sešel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, přičemž doposud na povrch neprosáklo příliš mnoho informací o tom, co společně probírali. Ovšem před nedávnem Cook poskytl rozhovor pro Bloomberg, v rámci něhož se zmínil i o schůzce s Trumpem a o tématech, která během setkání padla. Cook se nechal slyšet, že se zabývali především nedávno zavedeným clem na čínské výrobky a programem DACA.

Trump začátkem dubna zveřejnil seznam čínských výrobků, na něž Spojené státy americké aplikují 25% clo. Prezident obhajoval své rozhodnutí tím, že čínské společnosti kradou americkým duševní vlastnictví ve velkém. Cook však přiznal, že obchodní politiky Trumpa nepředstavují správný přístup. „Cítil jsem, že clo není správným přístupem a ukázal jsem mu nějaké analytické věci, které prokázaly, proč,“ řekl Cook. I přes jeho naléhání však americký prezident svou rétoriku nezměnil.

Pánové také diskutovali o programu DACA, který ochraňuje před deportací ze Spojených států statisíce imigrantů, již přišli do země jako děti. Trump chtěl program DACA zrušit, ale nakonec v lednu federální soudce v San Franciscu dočasně plán zablokoval.

V době, kdy Trump podepsal příkaz na ukončení programu DACA, se proti němu vzbouřilo několik významných firem, které mu dokonce napsaly otevřený dopis, aby ho přiměly rozhodnutí změnit. Apple byl samozřejmě mezi společnostmi, jež usilovaly o to, aby program nebyl zrušen. Přece jen samotný kalifornský gigant zaměstnává několik lidí z daného programu.

Celý rozhovor s Cookem si můžete v angličtině přečíst na stránce Bloomberg.

Dnes nejčtenější

.