Zavřít reklamu

Kdybyste se rozhodli pro návštěvu Apple Storu někde v zahraniční, pravděpodobně byste v něm čekali spoustu vystavených iPhonů, iPadů, Maců, Apple Watch či případně pár HomePodů, na kterých byste mohli otestovat jejich zvuk. Kdybyste v něm však narazili na chytrou cyklistickou přilbu, nejspíš byste byli poměrně zaskočení. A přeci ji tam objevit můžete. Ale proč?

Odpověď je poměrně jednoduchá. Společnost Lumos, která s nápadem chytré cyklistické přilby přišla, se pokoušela svůj produkt “oživit” skrze různé startupové portály, skrze které mohou získat na své projekty finance. Lumos se tak dostalo pod záštitu startovače Hax, což je program zaměřený právě na investice do hardwarových startupů. Hax má navíc uzavřená partnerství s celou řadou zajímavých společností, mezi které patří například americké Best Buy či právě Apple, se kterými mohou vynálezci nových hardwarů do určité míry spolupracovat, díky čemuž může být uvedení jejich produktu na trh jednodušší. A právě zde se začalo formovat spojenectví mezi Applem a Lumos. Spoluzakladatel společnosti Lumoc, Eu-Wen Ding, si totiž začal pohrávat s nápadem, že by mohly být přilby Lumos prodávány právě skrze Apple. K tomu však byla samozřejmě potřeba integrace do jablečného ekosystému.

Přilba sice již podporovala spolupráci s aplikací v iOS, která ukazovala stav jejich baterií, vývojáři se však pokusili jablečnou integraci ještě více rozšířit. Přišli proto s nápadem naučit přilbu reagovat podle Apple Watch na gesta, která rozsvítí na přilbě ukazatele směru jízdy. Přestože se mohl zdát tento cíl jako téměř nesplnitelný, po sedmi měsících tvrdé práce sklízeli vývojáři první úspěchy. Nutno však podotknout, že jim byli po celou dobu k dispozici i lidé z Applu, kteří jim s projektem pomáhali a poskytovali důležitou zpětnou vazbu, díky které se podařil projekt dotáhnout do podoby, ve které je nyní prodáván.

Apple Watch jsou pohodlnější

Zatímco původní majitelé přilby Lumos mohli ovládat její svítidla pomocí malého dálkového ovladače, který si mohli připevnit na řídítka, nově lze vše obstarat pohodlně skrze Apple Watch. K nastavení stačí jen krátká kalibrace, díky které hodinky poznají, jaký signál mají do přilby v určitém okamžiku vyslat. Pro zrušení signálu pak stačí jen zatřást rukou, což je též velmi pohodlné řešení. Přilba je navíc propojená s aplikací Zdraví, díky čemuž zaznamenává do této aplikace data. Díky tomu tak mají uživatelé dobrý přehled o svých denních aktivitách. Obrázek si můžete udělat například i o tom, kolik toho týdně ujedete na kole, což může být fajn například při různých plánech pro hubnutí.

Apple se tak pro prodej rozhodl především díky skvělé integraci do svého ekosystému, možnosti sledovat pohyb uživatele (na což klade velký důraz) a nejspíše i proto, že se jedná o produkt, který může dláždit cestu dalším jemu podobným. Minimálně ovládání takovýmito gesty je totiž velmi zajímavé a v budoucnu bychom si jej mohli užít u daleko více věcí. 

lumos-04

 

Dnes nejčtenější

.