Zavřít reklamu

Známe to téměř každý. Ačkoliv máme na práci opravdu spoustu důležitých věcí, čas od času nás nutkání zkontrolovat Facebook, Twitter či Instagram přemůže a my po smartphonu, ve kterém se tyto aplikace nachází, sáhneme. Pokud jsme schopni tyto choutky korigovat, problém to naštěstí není. Co však dělat v případě, že se naše kontrolování zvrhne v půlhodinový maraton sjíždění fotografií bývalé přítelkyně kamaráda vašeho partnera? Zřejmě vám nezbude nic jiného, než Instagram odinstalovat a smířit se s tím, že je s vaší závislostí potřeba něco dělat. Jak ale zjistit, že jste na Instagramu závislí?

Zcela jednoduše. Studentka informatiky Jane Manchun Wong totiž objevila v aplikaci novou funkci, kterou Instagram zatím začíná testovat. Podle jejich slov by se mělo jednat o jakýsi ukazatel toho, jak Instagram využíváte. Zjednodušeně řečeno, brzy bychom mohli dostat nástroj, díky kterému zjistíme, kolik času na Instagramu trávíme, což by mohlo být pro mnohé z nás v dlouhodobém horizontu skutečně alarmující. To, kolik času na Instagramu strávíme, si sice můžeme ověřit skrze Nastavavení – Baterie v iOS, kde vidíme čas využití, tyto data se však bohužel vztahují maximálně na 7 posledních dní, kvůli čemuž nemusí být čísla až tak alarmující. Pokud by však chystaný nástroj Instagramu zvládal shromažďovat data z daleko delšího časového úseku, mohl by to být pro mnohé lidi vztyčený ukazováček upozorňující, že něco není v pořádku.

instagram-usage

Instagram, respektive Facebook, však není jediný, kdo si závažnost závislosti na aplikacích či technologiích uvědomuje. S varováním přišel nedávno i otec iPadu Tony Fadell, který společnosti vyzýval k tomu, aby se snažily pečovat o digitální zdraví svých uživatelů, čímž měl samozřejmě na mysli například již zmíněné závislosti na aplikacích. Podle dostupných informací však na podobném nástroji Apple pracuje a uvolní jej s příchodem iOS 12. Nástroj by měl být součástí vylepšení rodičovské kontroly, která bude hlídat, kolik času strávíte denně v určitých aplikacích a po jeho překročení je například zablokuje. 

Instagram si můžete prohlédnout na iPhonu, iPadu a ve webovém prohlížeči například na MacBooku:

A co vy? Přivítali byste tuto novinku v aplikacích nebo jste přesvědčeni o tom, že vám do jejich využívání nemá kdo mluvit a to, že máte problém, si bez problému uvědomíte i bez všelijakých dat sesbíraných za určité časové období? 

Dnes nejčtenější

.