Zavřít reklamu

Před oficiálním představením iPhonu X se spekulovalo o tom, že vlajková loď dostane čtečku otisků prstů integrovanou do displeje. Cupertinská společnost se však nakonec rozhodla pro jinou strategii a namísto čtečky otisků prstů zvolila systém zvaný Face ID, který rozpoznává uživatele podle obličeje. Otázkou tedy zůstává, zda se někdy Apple vrátí ještě ke čtečce otisků prstů či nikoliv.

Podle zprávy od jednoho korejského zdroje kalifornský gigant momentálně pracuje na ultrazvukovém skeneru otisků prstů, který by mohl být vložen do displeje nějakého dotykového zařízení.

V současné době čínští výrobci sice nabízí smartphony s čtečkou otisků prstů v displeji, nicméně technologie není tak dokonalá, protože se jedná o optickou technologii, která není tak přesná jako právě ultrazvuková.

Implementovaný snímač otisků prstů do displeje jsme čekali již u iPhonu X:

Ultrazvuková varianta, na které pracují kromě Applu ještě Samsung a Qualcomm, zachycuje malé detaily kůže. Součástky jsou sice dražší, nicméně ultrazvukové biometrické čtečky jsou mnohem přesnější než optické. Apple by si nedovolil do svých zařízení zakomponovat nepřesnou či pochybnou technologii. Dokonce existuje ještě třetí technika využívající kapacitní technologii, která detekuje změny elektrických vzorků tak, zda odpovídají otiskům prstů.

Samsung údajně plánoval, že snímač otisků prstů vloží do displeje nadcházejícího modelu Galaxy Note9, ale nakonec od svého plánu upustil. Čtečku otisků prstů v displeji uvidíte až u Galaxy S10, který spatří světlo světa v první polovině příštího roku. Samsung stejně jako Apple pracuje na vlastní technologii, protože plánuje ji používat i na jiných produktech, jako například i na domácích spotřebičích či autech. Představte si, že nastartujete svůj automobil dotykem prstu.

Co se týká Applu, prozatím nevíme, zda letošní iPhony dostanou čtečku otisků prstů v displeji. Jedná se pouze o spekulace, a tak je potřeba brát informace trochu s nadhledem.

iphone-8-touch-id-display-fb

Dnes nejčtenější

.