Zavřít reklamu

Steve Jobs přesně před 20 lety, tedy konkrétně 11. května 1998, vysvětlil směr budoucích operačních systémů pro počítače Mac, které by měly Apple opět dostat na výsluní. Cupertinská společnost slibovala systém Rhapsody, který měl však výrazné zpoždění, a tak mezitím vydala Mac OS 8.5, který si pochvalovali jak uživatelé, tak vývojáři. Ovšem nakonec kalifornský gigant projekt Rhapsody pohřbil a namísto něj se začal soustředit na operační systém Mac OS X.

Jobs právě před dvěma desítkami let prozradil, že Apple pracuje na novém operačním systému zvaném Mac OS X, kterého se uživatelé a vývojáři dočkají následující rok, tedy v roce 1999.

https://youtu.be/E5dWDg6f9eo

Jakmile začal Apple pracovat na novém operačním systému, Jobs začal uvažovat o návratu do společnosti. V té době měl ještě společnost NeXT, kterou založil po odchodu z Applu. Zpočátku společnost NeXT vyráběla počítače, ale nakonec v roce 1993 Jobs změnil strategii své firmy a začal se zaměřovat na software, a tak není divu, že se Jobs začal zajímat o to, že Apple pracuje také na operačním systému.

Poté, co NeXT vyčlenil svou hardwarovou divizi, začal spolupracovat s firmou Sun Microsystems, přičemž společně se firmy snažily vytvořit platformu s objektově orientovaným rozhraním API. Software NeXTu přinesl několik výhod. Byl objektově orientovaný, nabídl multitasking a byl daleko lepší než většina operačních systémů, které tehdy ostatní společnosti nabízely.

Apple mezitím bojoval s vlastním operačním systémem. Sice System 7 fungoval lépe než Windows 95, ale příliš mnoho se od konkurenčního systému nelišil. Apple nalil poměrně dost financí do vývoje systému Mac OS Copland, který měl poskytnout Macům to, co potřebovaly. Šéf technologií v Applu David C. Nagel nejprve slíbil, že Mac OS Copland dodá uživatelům nejpozději do poloviny roku 1996, ale nakonec ze společnosti odešel a přešel do AT&T Laboratories, a tak byl systém v ohrožení. Jakmile Apple oznámil obrovskou ztrátu ve výši 740 milionů dolarů, tehdejší CEO Gil Amelio na jevišti na konferenci oznámil, že Copland bude dodán jako série upgradů, nikoliv jako celý systém. Později byl Copland zrušen úplně.

Na zkázu Applu Jobs nemohl dívat a do společnosti se navrátil. Jeho firmu NeXT odkoupil samotný Apple za účelem vyvíjet nový operační systém. V červenci roku 1997 Apple představil Mac OS 8, který byl velice dobře přijatý, ale nenabízel to, co bylo pro Mac OS žádoucí. Následně byl vydán Mac OS 8.5, který přinesl několik elegantních funkcí, jako jsou motivy, upgrady výkonu a vyhledávací utilita Sherlock.

Zrození Mac OS X

Apple koupil Jobsovu firmu NeXT kvůli projektu Rhapsody, který však nakonec nespatřil světlo světa. Následovníkem Mac OS 8 a Mac OS 8.5 se nakonec stal Mac OS X vytvořený ve dvou verzích s takřka stejným názvem, nicméně odlišným obsahem. První verze Consumer byla následovníkem Mac OS 8, který neměl s Rhapsody vůbec nic společného, kdežto druhé verze s přídomkem Pro byla postavena na několika prvcích převzatých z NeXT OS, který měl blízko Rhapsody. Dalo by se tedy říci, že Apple zachránil muž, který se mu před časem zprotivil.

steve-jobs-laugh-fb

Dnes nejčtenější

.