Zavřít reklamu

V úterý v noci oznámil Apple své finanční výsledky za první čtvrtletí tohoto roku, které se ukázalo jako velmi zdařilé. Jablečné společnosti se totiž opět dařilo prakticky ve všech segmentech a s výjimkou počítačů Mac prodeje všech jeho produktů opět stouply. Slušný nárůst pak zažily i jablečné tablety, kterých Apple minulé čtvrtletí prodal 9,1 milionů, což představuje meziroční nárůst o 200 tisíc prodaných kusů. I díky tomu tak mají stále iPady největší podíl na trhu s tablety.

Analýzu trhu provedla společnost IDC, která k jejímu vypracování použila jak získaná od Applu, tak i data konkurenčních společností. A jak si tedy Apple vede? Podle analytiků znamenitě. Jeho podíl na trhu totiž meziročně vzrostl téměř o 4 % a nyní dosahuje 28,8 %. Druhé místo pak patří Samsungu s 16,7 %, třetí Huawei s 10 %, čtvrté je Lenovo s 6,6 %, pátý Amazon se 3,5 % a ostatní společnosti si pak mezi sebou rozdělí zbylých 34,4 %. 

Velkým tahákem do budoucna by mohl být hlavně chystaný bezrámečkový iPad Pro s Face ID:

Nejvyšší podíl od roku 2014

Zajímavé je i to, že jablečný podíl na trhu s tablety za první čtvrtletí je nejvyšší od roku 2014. Zatímco totiž v roce 2013 dosahoval podíl jablečných tabletů na trhu skoro až neuvěřitelných 40,2 %, v dalších letech se solidně propadal. V roce 2014 byl totiž podíl “jen” 32,7%, rok 2015 přinesl propad na 26,8 %, rok 2016 pokračoval v úpadku a přinesl podíl 25,9 %, vloni pak měl Apple podíl v prvním čtvrtletí “jen 24,9 %, aby pak letos opět vystřelil vzhůru a připsal si podíl 28,8 %. Navíc se dá očekávat, že podíl iPadů na trhu opět poroste, jelikož Apple před nedávnem představil velmi zajímavý a hlavně levný iPad 6. generace a v následujících měsících se navíc očekává bezrámečkový iPad s Face ID, který by měl též prodeje solidně rozpumpovat.

Jak tedy můžete sami vidět, není pochyb o tom, že je iPad od svého uvedení na trh v roce 2010 nejoblíbenějším tabletem na světě a z tohoto trůnu navíc hned tak nesleze. A kdo ví, třeba se mu opět podaří svůj podíl přiblížit skoro až astronomické hranici 40 %. 

10-5 iPad Pro FB

Dnes nejčtenější

.