Zavřít reklamu

To, že Češi platí za mobilní data téměř nejvíce ze všech Evropanů, není žádnou přísně tajnou informací, kterou by musely schraňovat jednotky CIA. Prostě se to ví. V nejbližší době by se to ale mohlo změnit. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se totiž rozhodl prosadit svůj plán na regulaci velkoobchodního trhu operátorů, čímž by trochu přistřihnul křidélka velké tuzemské trojce. Návrh nyní posuzuje Evropská komise.

Jako špičková cena za 1 GB mobilních dat by se dalo počítat vše pod 30 Kč. 30–50 Kč vcelku ujde. Nad hranicí 50 Kč za GB už je vše jen trapný pokus operátorů na nás vydělat. Zvláště při pokrytí, kterým se všichni tak chlubí. Přenosová rychlost nemá skoro žádnou roli, pokud nekoukáte na videa a nestahujete filmy, u LTE ji nebudete vnímat. Kdo vám ale takovou cenu nabídne? V ČR nikdo.

Podle ČTÚ tři největší tuzemští operátoři, Vodafone, T-Mobile a O2, vědomě omezují byznys stovkám virtuálních operátorů. Ti, jelikož nevlastní žádnou komunikační infrastrukturu, musí uzavírat s operátory velké trojky smlouvy, na základě kterých získají přístup k mobilním službám. Podle telekomunikačního úřadu jsou aleceny, které vlastníci sítě za pronájem požadují přemrštěné.Kvůli tomu by chtěl zavést regulaci, jenž by vedla k větší konkurenci na trhu a následnému zvýšení tlaku na zlevňování cen pro spotřebitele.

Je ovšem ve hvězdách, jestli návrh této regulace podpoří i Evropská komise.Na rozhodnutí má čas do letošního léta, během kterého by mě být oznámen finální verdikt. Tím však práce pro ČTÚ nekončí, ale naopak začíná. Chystanou regulaci si totiž před tím, než vejde v účinnost, bude muset obhájit analýzou mobilního trhu, což může trvat několik měsíců.

„Zastropovaná cena u dat nemá přesáhnout 15 haléřů za MB. Reálná suma na trhu je ovšem několikanásobně vyšší. Velcí operátoři data neprodávají po jednotkách, ale v balíčcích, v nichž jeden megabajt vyjde mnohem dráž,“ uvedl pro server ihned.cz zástupce drobných operátorů Humpolík.

Virtuálové, mezi které se řadí například společnost známého české nakladatelství Ringier, BLESKmobil, nebo SAZKAmobil patřící sázkové kanceláři SAZKA a. s., ale odmítají čekat, jak celá tahle kauza dopadne. Do boje proti nesmyslně velkým poplatkům se chtějí vydat už v následujících týdnech. V současnosti totiž jejich zisky klesly tak nízko, že je jejich byznys povětšinou spíše ztrátový. Pokud tak opravdu učiní, bude to vůbec první oficiální spor mezi drobnými poskytovateli a velkou trojkou od doby, kdy se virtuální operátoři v roce 2012 poprvé objevili na českém trhu.

Trojice mobilních operátorů je naopak striktně proti regulaci. Společnost O2 uvedla, že případné zastropování velkoobchodních cen bynevedlo ke zlevnění, ale naopak zdražení pro koncové zákazníky. Odůvodňuje to tak, že by si někde musela kompenzovat snížené zisky od svých virtuálních soupeřů.

pexels-photo-920382
pexels-photo-920382

Dnes nejčtenější

.