Zavřít reklamu

Steve Jobs byl pro mnohé osobností velkého významu. Milovaný i nenáviděný, vůdčí, inspirující. Ve své roli spoluzakladatele společnosti Apple proslul svým perfekcionismem, „uniformou“ v podobě černého roláku, džín a brýlí, a tvrdohlavostí, s níž si šel za všech okolností za svým. Jaké tipy na úspěch by mohl Steve světu dát?

Dokonalost především

Jobs s oblibou mluvil o svém otci, jeho píli a řemeslnosti. Věřil v to, že věci se mají dělat správně. Byl to právě otec, kdo Steva Jobse naučil klást důraz na dokonalost a estetiku i u míst, která nejsou běžně vidět. „Když jste truhlář a vyrábíte krásnou komodu, neuděláte jí záda z obyčejné překližky, ačkoliv nejsou vidět. Víte, že tam jsou, proto použijete krásný kus dřeva. Jedině tehdy, když za všech okolností zachováte estetiku, se vám bude dobře spát,“ prohlásil kdysi Jobs. 

Učte se to, co máte rádi

To, že Steve Jobs nedokončil studium na vysoké škole, je dobře známým faktem. Nuda, kterou na fakultě zažíval, ho nakonec dovedla k tomu, že se začal zabývat tím, co skutečně miloval. Začal navštěvovat jen ty přednášky, které ho opravdu zajímaly – fascinovala ho zejména kaligrafie, a znalosti, které v kurzech načerpal, ho později inspirovaly při navrhování fontů pro Mac.

Podle Jobse nebylo potřeba učit se něco jen proto, že to z vás udělá bohatého člověka, nebo proto, že to po vás chtějí ostatní. Zastával názor, že je důležité dělat to, co vás baví, aby se člověk stal expertem na svém poli působnosti.

Soustředění především

Jobs se uměl soustředit tak, že ho prakticky nic nedokázalo vyrušit. Toto soustředění vyvíjel zejména při práci na nových produktech, kdy byla vyvíjena pouze hrstka výrobků ve stejnou chvíli. Díky tomu se mohl plnohodnotně soustředit na drobné detaily.

Jobsův záběr se ale neomezoval jen na produkty. Plnou pozornost upíral i na své projevy k lidem, jen trochu excentričtějším způsobem. Dokázal na lidi zírat bez jediného mrknutí, nastolit znepokojující ticho a poté poskytnout rychlou a pádnou odpověď. Bylo to právě neobvyklé soustředění, co Jobsovi pomáhalo přesvědčovat ostatní o jeho plánech.

Schůzky pod kontrolou

Ken Segall, autor knihy Insanely Simple, se podělil o zajímavý zážitek se Stevem Jobsem. Vzpomíná na meeting v kreativní agentuře Chiat/Day. Těchto setkání se obvykle účastnilo jen několik vysoce postavených zaměstnanců Applu, jako byl Jobs, Phil Schiller a Jony Ive. Na zmiňovaném jednání se objevila i žena, kterou Segall nikdy předtím neviděl. Steve Jobs jednání krátce po zahájení přerušil a otočil se k nově příchozí s přímočarým dotazem:“Kdo jste?“. Odpověděla, že pracuje na jakýchsi marketingových materiálech, a že si vyžádala účast na jednání. „Nemyslím si, že bychom vás zde potřebovali,“ odpověděl stroze Jobs, a jednání pokračovalo bez ní.

Jobsovu jednání by se možná dalo něco vytknout, základním ponaučením, plynoucím z této příhody, je ale to, že pokud něco není bezpodmínečně nutné, na své místo to nepatří. Příkladem nemusí být jen nezvaní hosté na jednání, ale třeba i jack v iPhonu nebo optická mechanika u ultrabooku.

Zdravá rovnováha

Christie Williams kdysi prohlásila, že vztahy jsou jako bankovní konta:“Když lidem dovolíte, aby ve vašem životě prováděli více výběrů než vkladů, nebudete v rovnováze a ocitnete se v mínusu. Poznejte, kdy je potřeba uzavřít účet.“. Jobs uměl svůj „účet“ spravovat velice dobře. Pokud někdo z jeho týmu nedokázal navrhnout počítačovou myš podle Stevových představ, přišel o práci a byl okamžitě nahrazen schopnějším jedincem. Možná nebyl ke svým zaměstnancům za všech okolností sluníčkový, ale ti, které si rozhodl „ponechat“, většinou v jablečné společnosti úspěšně působí dodnes. Steve se zásadně přátelil s lidmi, o nichž věděl, že mu pomůžou posunout se dál.

Porozumět jednoduchosti

Jobs věřil v jednoduchost. Zároveň ale také velmi dobře chápal, jak těžké je dovést jednoduchost k dokonalosti. Nedopustil, aby se jednoduchost rovnala obyčejnosti nebo chybějící funkčnosti. Jobsova myšlenka jednoduchosti sahala dál než jen k odstranění položek, které nebyly nezbytně nutné. Soustředil se na výrobu produktů, které byly kvalitní jak po stránce funkčnosti, tak i po stránce designu.

Zákazník má vždycky pravdu. Nebo ne?

Když byl vydán první iPhone, bylo to pro mnoho lidí překvapením. Najednou přišel smartphone, který se nepodobal ničemu, co dosud mohli vidět. Všichni doufali v iPod, ze kterého bude možné volat, Apple ale přinesl mnohem víc – Multi Touch prostředí, lepší mobilní prohlížeč a líbivý design. Vhled a zkušenost zákazníka jsou pochopitelně pro společnost důležité položky, není to ale vše. Významná část inovace spočívá v nahlížení věcí z jiných úhlů.

Na vzhledu záleží… a někdy ne

Stevu Jobsovi na vzhledu záleželo. Znát to bylo nejen na produktech, ale například i na konferencích Apple, jejichž nácvik Steve opakoval, dokud neměl pocit, že vše vypadá naprosto dokonale. Byly ale i chvíle, kdy se Jobs absolutně nestaral o to, co si druzí myslí – například když se všude procházel bos, nebo když si neváhal v průběhu jednání položit nohy na stůl.

Zkreslit realitu

Jedním z pojmů, spojených se Stevem Jobsem, byla i „oblast zkreslené reality“. Pro Jobse prakticky nebylo nic nemožné, i když toho svého často dosahoval způsoby, které se okolí příliš nelíbily. Steve Jobs byl rovněž mistrem v tom, že dokázal změnit způsob, jakým některé věci vnímají ostatní. Není správné lidem lhát, můžete své okolí ale přesvědčit o tom, že vaše nápady jsou skvělé.

Dostat z lidí to nejlepší

Steve Jobs byl často popisován jako člověk, se kterým není snadné vyjít. Někteří z jeho zastánců ale argumentovali tím, že chtěl zkrátka dostat z lidí to nejlepší. Jeho cílem bylo vytvářet ty nejlepší produkty, a to lze jen ve spojení s těmi nejlepšími lidmi. Dostat z lidí to nejlepší je možné hned několika způsoby – stačí jen odhalit ten, který je ve vašem případě nejvhodnější.

Propojeni hudbou

Hudba hrála v historii Steva Jobse i firmy Apple velmi významnou roli. Výborně to dokazují produkty a služby jako iPod, iTunes, Apple Music, Beats1 nebo nejnovější HomePod. Jobs miloval skupinu Beatles, a den, kdy jejich muzika byla konečně k dostání i prostřednictvím iTunes, byl pro Apple hodně významným.

Milujte svou rodinu

Steve Jobs nebyl vždy vyloženě rodinný typ. Jeho vztah s dcerou Lisou byl pro oba skutečnou zkouškou. Podle Waltera Isaacsona, autora Jobsova životopisu, byl dům, který Steve se svou rodinou sdílel relativně normální. Nebyl kdovíjak velký – Bill Gates dokonce kdysi vyjádřil údiv nad tím, jak se tam „všichni vejdou“ – a Jobsovy děti navíc měly výrazně omezený přístup k elektronickým zařízením.

Peníze = úspěch?

Steve Jobs byl sice miliardář, vždycky ale prohlašoval, že ho peníze nikdy nemotivovaly – jeho motivací byly podle jeho vlastních slov produkty. Velice proslulý byl i Jobsův citát o tom, jak ho neláká být „tím nejbohatším mužem na hřbitově“. Úspěch nejsou jen peníze – Steve Jobs chtěl změnit svět.

Kvalitní produkty

Apple nevyrábí laciné produkty – nikdy je nevyráběl. Pod Jobsovým vedením se jablečné společnosti dařilo produkovat výrobky, které byly „od hlavy až k patě“ zkrátka dokonalé. Dokonalý výrobek si žádá dokonalé přemýšlení, dokonalé materiály, barvy, komponenty i software. To je to, na čem si Jobs zakládal.

I drobnost může znamenat velký rozdíl

Lidé, jako byl Steve Jobs, jsou velmi vzácní. Pochopitelně existuje spousta lidí, kteří jsou inteligentní, nadaní, perfekcionističtí – ale jen hrstka z nich má potenciál ovlivnit okolí tak, jak to udělal Jobs. Steve Jobs samozřejmě nebyl dokonalý a na svém kontě má i řadu chyb, zanechal ale za sebou nesmazatelnou stopu.

Dnes nejčtenější

.