Zavřít reklamu

Čínský trh je pro mnoho výrobců smartphonů velmi důležitý. Jeho kupní síla je totiž díky lidnatosti země obrovská a prosazení se na něm tak většinou znamená i celkový úspěch společnosti. Data společnosti Canalys však naznačují, že i tento trh začíná pomalu ale jistě slábnout. To však není jediné, co se na čínském trhu děje. 

Podle analytiků se celkové dodávky smartphonů na čínský trh za první čtvrtletí tohoto roku meziročně snížily o 21 %, což je opravdu výrazný pokles. Apple však může ještě více mrzet to, že jej z pozice pro čtvrtého největšího dodavatele smartphonů na trh sesadilo domácí Xiaomi. To totiž zaznamenalo v posledních měsících opravdu obrovský růst a i díky velmi levným smartphonům se slušným výkonem si dokázalo získat mnoho zákazníků. Čínskému trhu tak de facto vládnou jen čtyři společnosti – Huawei, Oppo, Vivo a právě Xiaomi. Apple na všechny tyto společnosti údajně ztrácí. 

Nemá čím zaujmout

Podle analytiků jsou za poklesem prodejů a propadem Applu především “unavení spotřebitelé”, které už Apple nezaujme svými modely tak, jako dřív, protože podle některých nepřináší žádný velký upgrade. To se sice nedá říci o iPhonu X, u něj je však problém jeho vysoká cena, která mnohým zákazníkům brání k jeho nákupu. Oproti tomu někteří čínští výrobci představují každoročně opravdu velmi zajímavé modely s lákavou výbavou a velmi příznivou cenovkou.

iPhone X se sice líbí, cena je však vysoká:

Ačkoliv je tedy pro Apple propad v Číně jistě poměrně nepříjemný, může ho těšit alespoň jedna věc. Jeho hlavní konkurent, jihokorejský Samsung, je na tom totiž v Číně údajně ještě mnohem hůře a jeho prodeje se snížily dokonce o 50 %, což je bezesporu obrovský propad. 

apple-china_think-different-fb

Dnes nejčtenější

.