Zavřít reklamu

Přesně před 22 lety, tedy konkrétně 26. dubna 1996, dychtivě očekávaný, ale zpožděný operační systém Copland pro Mac utrpěl smrtící ránu, když tehdejší senior viceprezident, který měl projekt na starosti, odešel z cupertinské společnosti.

Šéf technologií v Applu David C. Nagel nejprve slíbil, že Mac OS Copland dodá uživatelům nejpozději do poloviny roku 1996. Ovšem nakonec odešel z kalifornského giganta a přešel do společnosti AT&T Laboratories, a tak byl operační systém v ohrožení.

Copland, pojmenovaný podle amerického skladatele Aarona Coplanda, byl projekt, jehož cílem bylo obnovit konkurenční výhodu Applu. Společnost o operačním systému informovala v březnu roku 1994 a slibovala, že nabídne spoustu nových funkcí, jako jsou živé vyhledávání na panelu nástrojů, komplexnější multitasking a možnost přihlášení se různým uživatelům.

Apple zároveň nabídl různá témata systému. Uživatelé si tak mohli zvolit téma, které se jim nejvíce líbilo, například futuristický vzhled podobný režimu Dark Mode, jasnější vzhled či vzhled přátelský k dětem. Podobně jako v dnešním docku, Copland umožňoval minimalizovat okna přetažením do spodní části obrazovky, kde byly jako záložky.

Chvíli se zdálo, že je systém na cestě. V listopadu roku 1995 vydala jablečná společnost první beta verzi Coplandu pro vybranou skupinu přibližně 50 vývojářů. Poté se však věci nijak nehýbaly. Apple stále odsouval vydání úplného systému. Projekt se prodražoval a v roce 1996 se na Coplandu prostřídalo 500 techniků. Roční rozpočet projektu se vyšplhal až na 250 milionů dolarů.

Jakmile Nagel opustil 26. dubna 1996 Apple, bylo jasné, že Copland už nikdy nespatří světlo světa. Po jeho odchodu Apple trval na tom, že operační systém uživatelům poskytne. Nicméně poté, co Apple oznámil obrovskou ztrátu ve výši 740 milionů dolarů, Gil Amelio oznámil na jevišti na konferenci, že Copland bude dodáván jako série upgradů, nikoliv jako celý systém. Ale nakonec po několika měsících Apple zrušil Copland úplně.

copland fb

Dnes nejčtenější

.