Zavřít reklamu

Port USB-C se pomalu ale jistě stává standardem, přičemž na něho přechází nejenom většina výrobců chytrých telefonů, ale také jím osazují své notebooky a PC ti největší hráči na poli počítačů. I navzdory tomu ale většina z nás stále vlastní příslušenství, které disponuje klasickým USB či micro-USB, a tak potřebujeme příslušné kabely či případně rovnou redukce. Apple má USB-C adaptérů a kabelů v nabídce celou řadu, jejich cena však mnohdy není příznivá. Naštěstí ale existují levnější a přesto kvalitní alternativy od jiných značek a jednou z nich je i Leitz, na jejíž čtveřici USB-C doplňků se dnes podíváme.

Leitz USB-C kabely adapter 9

Redukce USB-C na USB-A

Asi nejzajímavější z celé čtveřice příslušenství Leitz Complete je adaptér z USB-C na USB-A (F). Oba zmíněné konektory disponují nejnovějším standardem USB 3.1, díky čemuž podporují teoretickou přenosovou rychlost až 5 Gbps. Redukce má délku 15 centimetrů a je schopna připojit nejenom standardní periferie jako klávesnici, myš, tiskárnu nebo obyčejný flash disk, ale také externí disk s vysokými rychlostmi. Potěší i výstupní proud až 3A, čímž je adaptér schopný rychle nabíjet například telefon či tablet, případně zajistit dostatečné napájení právě pro externí disk. I cena je příznivá, obzvlášť vezmeme-li v potaz, že naprosto stejná redukce od Applu je o 200 Kč dražší.

Pro zajímavost jsem zkusil porovnat přenosové rychlosti externího SSD, který byl v prvním případě připojen skrze adaptér od Leitz a v případě druhém skrze kvalitní dokovací stanici od OWC za 8 tisíc korun, a to konkrétně do USB 3.1 portu s podporou High-power. Podmínky by tedy měly být takřka totožné, ale skrze redukci Leitz Complete bylo především čtení z disku podstatně rychlejší, konkrétně dosahovalo téměř dvojnásobných hodnot v porovnání s připojením přes dock OWC. Na porovnání se můžete podívat zde.

Kabely USB-C

Jako další se nám do redakce dostala trojice metrových kabelů, a to konkrétně z USB-C na micro-USB, dále z USB-A (M) na USB-C a nakonec z USB-C na USB-C. Zatímco poslední dva podporují na obou koncovkách nejnovější standard USB 3.1 s přenosovou rychlostí až 5 Gbps, v případě prvního zmíněného disponuje konektor micro-USB standardem USB 2.0 s přenosem až 480 Mbps. Není se však čemu divit, starší a pomalejší standard podporuje drtivá většina micro-USB konektorů. Výhodou zůstává, že všechny tři kabely nabízí výstupní proud až 3A, tudíž podporují rychlé nabíjení.

Trojici kabelů spojuje ještě jedna zajímavost. Na všech najdete gumový pásek, kterým můžete smotaný kabel snadno zajistit, aby se nerozmotával a držel tvar, což je obzvlášť užitečné při častém přenášení kabelu například v batohu. V případě, že by se vám pásek na kabelu nezamlouval, je možné jej snadno sundat.

Kabely jinak působí kvalitním dojmem, jsou pevné, ale zároveň poddajné. Nicméně jednotlivé varianty se mezi sebou mírně liší i samotným zpracováním resp. tloušťkou a tudíž i pevností. Zatímco kabel s micro-USB koncovkou je o něco tenčí a svými vlastnostmi připomíná originální Lightning kabel od Applu (i když o něco málo pevnější a kvalitnější), zbylé dvě varianty s klasickým USB-A a USB-C konektory jsou o něco silnější a pevnější. Obzvlášť kabel z USB-C na USB-C působí kvalitně.

Leitz adapter USB-C to USB-A FB

Dnes nejčtenější

.