Zavřít reklamu

Jen málokdo by vám řekl, že by nechtěl pracovat v Applu na některé z významných vedoucích pozic. Technologický gigant se silný zázemím budí dojem, že kdo se jednou do řad jeho pracovníků zařadí, bude se mít opravdu velice dobře. Jak je to ale ve skutečnosti?

V souvislosti se jménem společnosti „Apple“ je termín „miliardy“ vyslovován opravdu velice často, ať už je to ve spojitosti s tržní kapitalizací společnosti nebo investicemi, které Apple v uplynulém roce vynaložil na výzkum a vývoj. Miliardářů jako takových ale jablečná společnost příliš mnoho nevyprodukovala, a té hrstky ani jeden nestojí v současném vedení společnosti. Apple tak stojí v opozici proti ostatním společnostem ze Silicon Valley, jejichž generální ředitelé a další investoři dosahují jmění v řádech miliard.

Steve Jobs byl miliardářem. Jeho čisté jmění v roce 2011 odhadem dosahovalo zhruba deseti miliard dolarů. Jeho odchod ze společnosti v osmdesátých letech a opětovný návrat v letech devadesátých měl ale za následek to, že Jobs prodal své podíly, které poté musel opětovně znovu získat, a jeho čisté jmění tak bylo o poznání nižší, než tehdejší jmění Billa Gatese. Nemalý podíl Jobsova jmění navíc pocházel ze zdrojů mimo společnost Apple.

Tim Cook, současný CEO jablečné společnosti, se mezi miliardáře neřadí. Jeho čisté jmění je odhadováno na 600 milionů dolarů. Jediným známým miliardářem ve vedení společnosti Apple je jeho předseda Art Levinson, i u jeho zisků ale platí, že většina pochází z „nejablečných“ zdrojů – převážně jde o společnost Genentech. Seznam miliardářů podle agentury Bloomberg sestává z pěti stovek jmen, z nichž je v přímé souvislosti s Applem jedno jediné: Laurene Powell Jobs. Jedná se podnikatelku a vdovu po spoluzakladateli cupertinské společnosti Stevu Jobsovi.

Dále jsou tu zakladatelé a/nebo generální ředitelé několika hlavních dodavatelů společnosti Apple. Zhou Qunfei, zakladatel Lens Technology, obsadil 217. příčku žebříčku se jměním ve výši 7,3 miliard dolarů, Terry You, zakladatel společnosti Foxconn, se usadil na 273. místě se jměním 6,16 miliard dolarů a Barry Lam, zakladatel a generální ředitel Quanta Computer, obsadil 486. místo se jměním, činícím 4,12 miliard dolarů.

Jablečné bohatství se vždy šířilo mezi zaměstnance a dodavatele, a to ve větší míře, než je u technologických společností obvyklé. Nikdo ze spoluzakladatelů už ve společnosti není – Steve Jobs zemřel v roce 2011, podíl Steve Wozniaka je odhadován spíše na miliony a třetí spoluzakladatel, Ronald Wayne, opustil Apple nedlouho po jeho založení v roce 1976 – odešel tehdy s osmi sty dolary. Mike Markkula, jeden z prvních investorů a zaměstnanec číslo tři, údajně disponuje jměním, čítajícím více než jednu miliardů dolarů, ten ale jablečnou společnost opustil v devadesátých letech.

V Applu nenajdete žádnou dominantní vedoucí osobnost, jako je třeba Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg nebo Larry Ellison, jejíž pozice by ji opravňovala k vysokým nárokům. Ani odkoupením Beats neudělal Apple z Dr. Dre prvního miliardářského rappera na světě. Objevují se ale spekulace o tom, že někteří dlouholetí zaměstnanci Applu, jako je třeba Jony Ive, mohou mít ve společnosti dostatek akcií na to, aby to hodnotu jejich jmění posunulo na miliardu dolarů.

Apple peníze

Dnes nejčtenější

.