Zavřít reklamu

Tvůrkyně počítačových ikon Susan Kare se proslavila především tím, že vytvořila legendární ikonu prvního Macintoshe. V technologickém sektoru Kare pracuje už tři desetiletý, až nyní (přesněji za na konci tohoto měsíce) se však dočká prvního významného ocenění v podobě medaile od Amerického institutu grafického umění (AIGA). V minulosti mezi oceněné pařili i Paul Rand či Charles a Ray Eames.

Zpočátku osmdesátých let pracovala Susan jako sochařka, potom se však připojila k projektu Macintosh. Ovšem k Applu se nedostala náhodou, byla totiž velice dobrá přítelkyně Andyho Hertzfelda, jednoho z programátorů Macu. Díky němu mohla začít pracovat na ikonách, grafickém rozhraní a fontech pro první Macintosh. S trochou nadsázky se tak dá říci, že položila základ pro nynější podobu jablečných systémů.

V této galerii si můžete mimo jiné prohlédnout, jak své ikony vypracovávala na papír a až poté s nimi začala pracovat i v Macu:

Kare dokonce ozdobila kancelář, kde se pracovalo na Macu, pirátskou vlajkou s duhově barevným okem. Jednalo se o odkaz na motivační slogan týmu: „Je lepší být pirát, než se připojit k námořnictvu.“ Tímto sloganem chtěl Apple vyjádřit, že se snaží jít svými produkty a celkově svým přístupem proti proudu a vytvářet inovativní věci.

Autorka legendární ikony později z Applu odešla a pracovala například ve Facebooku či v Pinterestu, kde zastává v současné době pozici kreativní ředitelky. V minulosti pracovala i ve firmách jako Microsoft, Intel, IBM, Motorola a Sony Pictures. Její pracovní kariéra je tak opravdu pestrá.

„V posledních letech se Kare přísně držela filozofie designu, která spočívá v principech jednoduchosti, čistoty a krásy. Ačkoliv upgradovala své nástroje z grafického papíru na software, i nadále přikládá prvenství kontextu a metafoře. V ulicích San Francisca se neúprosně honí za chytlavými symboly a tvary, a jakmile narazí na inspiraci, zpracuje ji v Adobe Illustratoru,“ uvádí se na stránce AIGA. Podle slov Kare musí být ikona srozumitelná i snadno zapamatovatelná, a to ikona Macintoshe určitě je.

susan kare mac fb

Dnes nejčtenější

.