Zavřít reklamu

Nedávno ste si mohli prečítať článok z našej redakcie venovaný pokroku, ktorý zaznamenáva spoločnosť Boring Company pod vedením známeho filantropa Elona Muska. Firma sa snaží presadiť na poli netradičných projektov spojených s presúvaním osôb, či vozidiel. Ako všetci vieme, z pohľadu financií na tom Muskove firmy nie sú papierovo najlepšie. Spoločnosť Boring Company však dostáva významný prítok financií, ktorý je uvádzaný vo výške 112,5 milióna $.

Peniaze, ktoré firma získala by mali poslúžiť k budovaniu futuristického projektu Hyperloop, o ktorom sme za posledné roky počuli dosť často. Informácie odhaľujú, že až 90% zo spomínanej sumy naleje do hrdla firmy sám Elon Musk. Spoločnosť sa v budúcnosti chystá vybudovať sieť tunelov, z ktorých niektoré by mali spájať mesto Chicago so známym letiskom O’Hare. Okrem samotného Muska, sa na finančnej podpore spoločnosti podieľali približne tridsiati nešpecifikovaní investori, ale aj zamestnanci, ktorí tvoria piliere firmy Boring Company.

Práve špecifikovaný projekt rýchlostného cestovania v podobe kapsúl v potrubí, známy ako Hyperloop má byť príčinou týchto investícií. Spoločnosť udáva, že výkopové práce potrebné na realizáciu projektu sú pomerne finančne náročné, pričom cena za jednu míľu tunela sa môže vyšplhať až k astronomickej sume – 1 miliarda dolárov. Inžinieri Boring Company sú však presvedčení, že sa im podárí zraziť cenu takmer o 10-násobok. Uvidíme, k akej sume sa vyšplhá finálna suma po znížení výdavkov.

Čo sa týka projektu Hyperloop, firma sa minulý rok dočkala podmienečného súhlasu z Ministerstva dopravy štátu Maryland. Zmluva by mala zahŕňať vybudovanie tunela medzi mestami Baltimore a Washington. Spoločnosť a výstavbu podporil aj guvernér štátu Maryland a niekoľko členov kongresu, ktorí projektu zaistili miernu štátnu podporu. Kam sa posunie firma či už z finančného hľadiska, alebo ohľadom samotnej stavby projektu sa analytici neodvažujú odhadovať. Víziou Hyperloopu je aj plánovaná expanzia mimo spomínané mestá, čo sa už nejaví len ako hudba budúcnosti. Vysokorýchlostného cestovania sa možno dočkáme aj v Európe, behom najbližšej dekády.

Boring Company

 

Dnes nejčtenější

.