Zavřít reklamu

Apple se v posledních několika letech výrazně zaměřuje na čínský trh. V současné době však čelí obrovské konkurenci od místních výrobců smartphonů, kteří brzdí jeho růst v zemi. Analytik společnosti UBS je přesvědčen, že ani letošek nebude pro Apple v tomto ohledu zcela přívětivý a dočká se kýženého růstu.

Analytik Steven Milunovich ze společnosti UBS vysvětlil, že čínský trh se smartphony bude v letošním roce nadále zpomalovat. Podle analytika za tím stojí zpomalení cyklu upgradů a nasycení, neboť na trhu se objevují stále noví a noví výrobci chytrých telefonů.

„Pochybujeme, že se situace na čínském trhu vrací zpět do roku 2015,“ uvedl analytik Milunovich a dodal: „Přestože odborníci vidí aspirační nákupní vzorce, trh jako celek začal zpomalovat kvůli nasycení a prodlužování cyklu upgradů. Naši odborníci souhlasí s tím, že cykly upgradů se začaly prodlužovat v roce 2017 a tento trend bude pokračovat i v roce 2018.“

Obrat o 180 stupňů nepřinesl ani iPhone X:

Pokud jde konkrétně o Apple, Milunovich poznamenal, že v roce 2015 byly prodeje iPhonů na vrcholu. Podle analytika šlo 25 % zásilek iPhonů právě do Číny, zatímco v posledním čtvrtletí se jednalo pouze o 19 %. Co se týká roku 2018, analytik se nechal slyšet, že se toho příliš nezmění, jelikož Apple stále čelí velké konkurenci ze strany tamních výrobců, kteří se snaží napodobovat jablečné telefony.

Apple zaostává za konkurencí, jako jsou Huawei, Oppo, Vivo a Xiaomi. Uvidíme, zda si přízeň čínských zákazníků získají letošní vlajkové lodě, které by měly přijít v září.

Apple China

 

Dnes nejčtenější

.