Zavřít reklamu

V minulých měsících jsme vám poměrně často přinášeli různá videa z Apple Parku, jehož výstavba se blížila do finiše. Po výroční schůzi akcionářů, která se konala v polovině února, se však dostala na veřejnost informace, že bude již brzy nad Apple Parkem platit přísný zákaz létání dronem. A jak se zdá, Apple tento zákaz opravdu striktně prosazuje.

Doposud jsme nevěděli, jak přesně hlídání vzdušného prostoru nad Apple Parkem probíhá či jaké “zbraně” ochranka Apple Parku využívá. Podle slov Duncana Sinfielda pro portál MacRumors, který videa z dronu poletujícího nad Apple Parkem čas od času přinášel, je však celý areál velmi dobře střežen a platí, že pokud v okolí Apple Parku vzlétnete s dronem a nebezpečně se k budovám přiblížíte, ochranka je u vás zhruba do deseti minut, ať už stojíte kdekoliv. Rychlé vystopování člověka ovládajícího dron pak podle Duncana Apple zjistí díky sofistikovaným radiofrekvenčním technologiím specializovaných firem. Jedním z takovýchto systémů je i DroneDNA, který funguje na strojovém učení, díky kterému rozpozná prakticky jakýkoliv předmět ve vzduchu. Pokud se pak do jeho hledáčku dostane dron, ihned zpracuje jeho video i radiosignál a najde jeho pilota. Díky tomu tak může ochranka Apple Parku poměrně rychle zasáhnout. Systémy však mohou být samozřejmě i daleko sofistikovanější.

V zájmu vyšší bezpečnosti

Striktnímu zákazu létání dronů nad Apple Parkem se nemůžeme divit. Jablečná společnost se totiž snaží především zajistit bezpečnost celého areálu, která by byla právě poletujícími drony ohrožena. Padající dron by totiž mohl nicnetušící zaměstnance na zemi vážně poranit či v krajním případě dokonce i zabít. Krom toho se pak samozřejmě Apple obává i možných úniků tajných informací o projektech, které by mohly kvůli obřím skleněným zdem přijít. 

Pokud byste však čekali, že po porušení zákazu prožijete scénu jak z amerického akčního filmu, kdy se kolem vás zničehonic objeví deset po zuby ozbrojených mariňáků a vy jste nuceni odložit ovládání dronu na zem, mýlili byste se. Podle Sinfieldových zkušeností totiž probíhají “vyhazovy” ze vzdušného prostoru Applu poměrně mírumilovně – ochranka jej k tomu vždy vyzve a bez problému počká, než s dronem přistane.

“Protidronová” ochrana tak bude nejspíše i nadále spíše záhadou, kterou Apple světu i kvůli své bezpečnosti nejspíše hned tak neprozradí. Na druhou stranu jsme se však v minulosti namlsali záběry z Apple Parku již dostatečně. Nový jablečný svatostánek je navíc již prakticky hotov, takže není třeba provádět kontrolní lety a zjišťovat, co je vlastně nového. 

no-drone-780x508

Dnes nejčtenější

.