Zavřít reklamu

Apple iPad je ve světě již řadu let považován za nejlepší a nejznámější tablet, který si lze jen pořídit. Jablečné tablety jsou totiž celosvětově velmi oblíbené jak v rukou profesionálů, kteří s nimi dokáží dělat například v spojení s Apple Pencil opravdové divy, tak i u běžných uživatelů, kteří jej využívají spíše k zábavě či lehčí práci. Poměrně zajímavé však je, že si Applu podařilo jeho iPadem uspět prakticky na “první dobrou”. Poté, co jej Steve Jobs na konci ledna 2010 představil, se totiž strhlo mezi milovníky produktů s logem nakousnutého jablka hotové šílenství a jen za první den prodejů jej koupili na 300 000 kusů. Během roku 2010 pak stihl Apple prodat neuvěřitelných 14,8 milionů kusů. Dnešní den však není výročím představení, prvního nákupu či překonání nějakého prodejního mezníků. Přesto je však něčím specifický. Přesně před 13 lety, konkrétně tedy 13. dubna 2005, unikly na veřejnost první obsáhlejší informace o tom, že Apple na něčem jako je iPad pracuje. Všem milovníkům techniky tak tehdy svitla první naděje.

První zpráva o chystaném iPadu pocházela z Číny a finální podobě jablečného tabletu se ve výsledku příliš nepřibližovala. Stálo v ní totiž, že dodavatel Applu, společnost Quanta, vyrábí pro jablečnou společnost 15” tablet, který Apple představí v prvním čtvrtletí roku 2006. Podle popisu se však tento produkt iPadu skutečně moc nelišil. Disponoval totiž opravdu obří dotykovou obrazovkou a odnímatelnou klávesnicí, která však měla být nejspíše součástí balení. Tak či tak se však zpráva nakonec nepotvrdila a všichni zájemci o dotykový tablet si museli počkat další čtyři roky na jeho lednové představení z roku 2010. 

Zajímavé je, že vývoj tabletu zavrhl před mnoha lety i sám Steve Jobs. V jednom z rozhovorů z roku 2003 totiž uvedl, že v plánu vytvoření tabletu rozhodně nemají. Podle dostupných informací, které citoval web Cult of Mac, však Apple s myšlenkou vytvoření něčeho ve stylu tabletu koketoval zhruba od roku 2000. Další důležitý krok k vytvoření iPadu pak udělal Apple v březnu roku 2004, kdy začal detailně zkoumat trh, aby zjistil, zda by byl o nový produkt vůbec zájem. Celý průzkum kamufloval tím, že zvažuje obnovení starého Newton MessagePadu, který by se za předchůdce nynějších iPadů dal svým způsobem považovat.

 

 

Měsíc po ukončení průzkumu z roku 2004 si pak Apple zaregistroval několik patentů, podle kterých již dnes tehdy chystaný iPad bez větších potíží poznáme. Pokud si však myslíte, že po zaregistrování patentů už šlo vše ráz na ráz, mýlili byste se. Práce na celém projektu totiž trvaly ještě opravdu dlouho. Apple navíc představil v roce 2007 první iPhone, takže většina jeho úsilí směřovala právě do tohoto projektu. iPad byl však nakonec dotažen do konce a … dál už ten příběh znáte všichni. Dnešní den je ale kvůli první vážnější zmínce o něčem, čemu nyní říkáme iPad, pro milovníky jablečných tabletů rozhodně výjimečný. 

iPad-announcement-2010

Dnes nejčtenější

.