Zavřít reklamu

O různých soudních tahanicích, ve kterých jablečná společnost figuruje, vás na našem webu informujeme poměrně pravidelně. Apple je totiž u soudu skutečně často, přičemž většina soudních rozepří bývá poměrně zajímavá. Minulé měsíce a týdny se však nesly spíše v duchu honu na Apple kvůli jeho záměrnému zpomalování starších iPhonů a moc zajímavých sporu nepřinesly. To však poslední dny bohatě vynahrazují. 

Není tomu tak dávno, co jste si mohli počíst o žalobě patentového trolla kvůli měření tepové frekvence na Apple Watch. Nyní se do Apple obul další patentový troll a před soud ho požene kvůli jeho další využívané technologii – Touch ID. Jihokorejská společnost Firstface, respektive její generální ředitel Jung Jae-Iark si prý zaregistroval v roce 2011 několik patentů, mezi kterými bylo i jedno řešení, které odemykalo domovskou obrazovku telefonu či tabletu ihned poté, co se jeho majitelé autentizují otiskem svého prstu na domovském tlačítku, ve kterém je umístěný senzor. Zdá se vám tento popis jako ušitý na míru Touch ID? Přesně to si myslí i sama společnost. Podle slov jejich zástupců je totiž nevyvratitelné, že Touch ID v podobě v jaké jej známe nevynalezl Apple, ale právě ona. V minulosti podle portálu Korea Herald společnost Firstface s Applem ohledně tohoto tématu spojila a Apple na tento problém upozornila s tím, že navrhla i způsob nápravy, Apple to však údajně odmítl.

Podle dostupných informací se tak chystá Firstface podat na Apple žalobu a pokusit se z něj vysoudit nějaké peníze. Jak už jsem však psal výše, s největší pravděpodobností je tato společnost “pouhým” patentovým trollem, který se na Applu a dalších společnostech snaží přiživit. Není to však jen Apple, kdo zamíří kvůli Firstface před soud. Žaloba totiž putuje i na konkurenční Samsung, který se provinil podobným způsobem.

Touch ID však není to jediné, na čem se bude Firstface Apple potopit. Společnost totiž údajně vlastní i několik patentů na rozpoznávání obličeje a autentizaci s ním spojenou, takže bychom se mohli dočkat i žaloby zaměřené tímto směrem. Těžko však říci, zda jí Firstface podá zároveň s Touch ID či si ji nechá na “vhodnější” příležitost. Tak či tak je poměrně pravděpodobné, že celý případ smete soud rychle ze stolu a Apple platit žádné odškodné nebude. Minulost nám však již několikrát ukázala, že se čas od času podobným trollům zadaří. 

touch id

Dnes nejčtenější

.