Zavřít reklamu

Proces čítania ľudských myšlienok už nemusí byť tak vzdialenou témou ako kedysi. Technologický inštitút v Massachusetts (MIT) pracuje na projekte čítania myšlienok v spojení s digitálnou asistenciou s názvom AlterEgo.

Súkromný inštitút MIT podľa posledných informácií posúva hranice v komunikácii s technologickými zariadeniami na úplne novú úroveň. Vedci zo spomínanej univerzity priniesli svetu úžasné objavy na poli robotiky, no projekt s názvom AlterEgo predstavuje sci-fi, ktoré by sa už onedlho mohlo stať skutočnosťou. Viete si predstaviť ovládať napríklad televízor bez toho, aby ste sa dotkli ovládača alebo povedali hlasovému asistentovi čo chcete spustiť? S AlterEgom je to možné prostredníctvom jednoduchej myšlienky, ktorú si „v duchu“ poviete.

S pojmom čítania myšlienok to však vôbec nesúvisí. V skutočnosti ide o zachytávanie elektrických impulzov, vznikajúcich pri pohybe artikulačných svalov vnútornej reči. Jednoducho povedané, pri vnútornej reči naše telo vytvára rovnaké impulzy, ako pri klasickej verbálnej komunikácii. AlterEgo dokáže tieto impulzy zachytávať a následne ich pretransformovať do podoby komunikácie s daným zariadením, pričom nemusíte ani na chvíľku otvárať ústa.

Súčasťou AlterEga je headset, no vôbec nejde klasické slúchadla, na ktoré sme zvyknutí. Prístroj využíva zvukový prenos prostredníctvom lícnych kostí a vedie priamo do vnútorného ucha. Vaše uši a ústa pritom voľné a ničím zaťažované. Princíp sa skrýva v rozvibrovaní kostí vnútri lebky, čo mozog vníma ako určitý druh zvuku.

Projekt z laboratórií MIT je však ale stále v počiatočnej fáze vývoja. Headset pôsobí na pohľad rušivo, no základnú funkciu plní bezproblémovo. Systém „čítania myšlienok“ je takpovediac stále ešte v plienkach, preto bude ešte určitý čas nutné počkať na plnohodnotný produkt fungujúci na podobnej báze. Vedci z inštitútu majú určite bravúrne našliapnuté k prevratnému kroku, ktorý by zmenil komunikáciu tak, ako ju v súčasnosti poznáme.

Alter Ego

Dnes nejčtenější

.