Zavřít reklamu

Apple přesně před 42 lety, tedy konkrétně 11. dubna 1976, vypustil do světa svůj první počítač Apple-1, který navrhl a ručně sestavil Steve Wozniak. Jeho parťák Steve Jobs se staral zase o jeho prodej. Aby však mohla dvojice zafinancovat jeho výrobu, museli se vzdát některých osobních věcí. Woz prodal kalkulačku HP-65 za 500 dolarů a Jobs zase svoje auto.

V současné době má Apple-1, někdy označován jako první osobní počítač, pro sběratele obrovskou hodnotu. V roce 2014 se dokonce prodal v dražbě za 905 tisíc dolarů.

Pokud jde o hardwarové specifikace, Apple-1 byl naprosto primitivní přístroj. Disponoval 8bitovým mikroprocesorem MOS 6502, který byl taktován na frekvenci 1 MHz. Dále se v základní sestavě chlubil 4 kB paměti, kterou bylo možné rozšířit na 8 kB či na 48 kB pomocí rozšiřujících karet. Značnou nevýhodou bylo, že uživatelé si museli k počítači pořídit vlastní klávesnici a monitor.

Woz měl Apple-1 jako koníček, ale potom napadlo Jobse počítač prodávat. Jobs se obrátil na Paula Terrella, který vlastnil nedaleký obchůdek Byte, jeden z prvních obchodů s osobními počítači. Terrell nejprve Apple-1 odmítl a řekl, že o stroj bude mít zájem pouze v okamžiku, kdy se bude jednat o úplnou sestavu. Jobs ho vyslechl, a tak se nakonec na spolupráci domluvili. Terrell si objednal 50 kusů počítačů.

Cena Apple-1 byla v té době 666,66 dolarů. Pokud bychom částku přepočítali na dnešní hodnotu peněz, jednalo by se o 2 800 dolarů. Apple-1 však neměl dlouhou existenci. Cupertinská společnost jich prodala asi 200 kusů, neboť brzy ho nahradil Apple II.

Zdroj: Cult of Mac

apple 1 fb

Dnes nejčtenější

.