Zavřít reklamu

Během devadesátých let se cupertinské společnosti příliš dobře nedařilo, a proto začala experimentovat s produkty. Steva Jobse tehdy na křesle CEO nahradil John Sculley, jehož výtvory nebyly u spotřebitelů příliš oblíbené, a to hned z několika důvodů.

Jedním z produktů, který přišel na svět v březnu roku 1993, byl poměrně velký, těžkopádný a celkově po vzhledové stránce divný přístroj známý jako přehrávač PowerCD. Popsat by se dal jako CD přehrávač, který se od ostatních přehrávačů na trhu lišil tím, že měl nějaké funkce navíc, ale i přesto si přízeň zákazníků nezískal.

Samozřejmě, když už na něm byla nalepená cenovka 499 dolarů, měl o pár funkcí navíc. Nebyl to tedy pouze samostatný CD přehrávač. Posloužil i jako externí CD-ROM jednotka pro Macintoshe, které byly tehdy na trhu, dokázal přehrát fotografie na Kodak Photo CD, zvládl přečíst data uložená na klasickém CD a přehrál běžné zvukové stopy.

PowerCD fungoval i bez počítače, neboť disponoval šesti AA bateriemi. Přestože se Apple snažil vytvořit revoluční zařízení, které mělo spoustu funkcí, dálkový ovládač a možnost připojit se k Macu přes rozhraní SCSI, na trhu se neuchytilo. Zde jsou tři hlavní důvody:

Vysoká cena

PowerCD se prodával v té době za 499 dolarů. Pokud bychom to přepočítali na dnešní hodnotu peněz, tak by dnes vyšel na 868 dolarů. Jednalo se tedy o poměrně drahý přehrávač, který sice dokázal něco navíc než ostatní přehrávače na trhu, ale i tak byla cenovka odrazující.

Omezená funkčnost

PowerCD měl větší potenciál než jiné jablečné produkty, které v té době kalifornský gigant vytvořil. I přesto spotřebitelé upřednostnili jiný přehrávač CD, pokud tedy doma zrovna neměli počítač od Applu, protože by nemohli využít všechny funkce přehrávače.

Konkurence

I když měl PowerCD více funkcí, tak neoslovil zákazníky, kteří hledali pouze zařízení pro přehrávání hudby s možností připojit se k externím reproduktorům. Investovali raději do levnějšího přístroje od konkurenční značky.

Naštěstí však Apple neúspěch s tímto produktem nikterak nepoznamenal a z krizového období se mu podařilo oklepat. Snad se však opět podobně „neplodného“ období nedočkáme v budoucnu i my. Mnozí zákazníci totiž v nynější nabídce Applu nespatřují to, co v ní spatřovali ještě za Steva Jobse. Magie jablečných produktů už je totiž podle mnohých ta tam.

powercd fb

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.