Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Obliba bezdrátových nabíječek stoupá a na trhu se objevuje stále více modelů, které se stávají dokonalou alternativou ke klasickým nabíječkám. iPhone 8, iPhone 8 Plus a iPhone X podporují technologii bezdrátového nabíjení Qi a usnadňují tak život množství uživatelů. Telefony mají skleněná záda a nabíjení tak probíhá velmi efektivně, stačí k nim pořídit nabíječku s certifikací Qi. Apple má navíc řešení i pro starší modely, ke kterým lze jednoduše připojit tenkou podložku, kterou poté jednoduše zastrčíte do krytu telefonu a Qi standard je na světě.

Nabíjení pomocí indukce

Bezdrátové nabíjení je založeno na principu elektromagnetické indukce probíhající mezi dvěma cívkami. Jedna cívka je v nabíječce, druhá ve vašem telefonu. Při připojení ke zdroji vytváří cívka v nabíječce magnetické pole a druhá v telefonu indukuje střídavý proud, který přivádí do baterie. Nevýhodou indukčního nabíjení je, že se telefon musí nabíječky přímo dotýkat, ačkoli někteří výrobci uvádí, že se lze vzdálit od povrchu až do 3 centimetrů. V takovém případě by bylo možné připevnit nabíječku například pod noční stolek a telefon vždy nabíjet položený na stolku.

Nutnost položit telefon přímo na nabíječku by měla zmizet při použití elektromagnetické rezonance. Princip je podobný, v telefonu a nabíječce se nachází cívky, které jsou naladěny na stejnou rezonanční hodnotu a energie se přenáší z nabíječky do telefonu podobně, jako se přenáší WiFi signál. Pro nabíjení zařízení by pak stačilo, aby se nacházelo ve stejné místnosti jako nabíječka. Objem přenášené energie by byl navíc větší, nabíjení by tam bylo plnohodnotnější a rychlejší. Tento typ je však prozatím hudbou budoucnosti.

Jakou nabíječku zvolit?

Na trhu je k dispozici celá řada speciálních nabíječek s certifikací Qi. Jednou z nich je elegantní designová nabíječka Belkin Boost Up v bílé barvě. Je optimalizovaná pro iPhone 8, iPhone 8 Plus a iPhone X, ale je ideální i pro nabíjení dalších prémiových smartphonů. Velkou výhodou této nabíječky je její citlivost, váš telefon dobije i přes zadní kryt s tloušťkou až 3 mm. Standardem je pogumovaný povrch a LED indikace stavu nabíjení. Nabíjecí podložka Belkin Boost Up má průměr necelých 12 centimetrů, pohodlně se na ni tedy vejdou i dva telefony. Musíte však počítat s tím, že se výstupní výkon nabíječky rozdělí a nabíjení dvou telefonů tak bude trvat déle. Belkin Boost Up vás vyjde na necelých 1 600 korun, jejího pořízení ale určitě nebudete litovat.

Chcete-li své zařízení nabíjet vysokorychlostně, sáhněte po nabíječce Mophie Qi. Nabíječka má výstupní výkon 7,5 W, takže dobije vaše zařízení rychleji než klasická bezdrátová podložka. Inteligentní nabíjecí obvody zajistí dostatečné množství energie pro vaše zařízení a zároveň poskytují nabíječce ochranu před přehřátím nebo zkratem. Tuto nabíječku můžete mít za necelých 1 800 korun.

Levnější, ale neméně funkční, variantou je nabíječka Belkin Qi Wireless Charging Pad, kterou pořídíte za necelých 1 000 Kč. Díky svým kompaktním rozměrům je ideální na cesty, vejde se vám totiž pohodlně i do kapsy. I tato nabíječka má protiskluzový povrch a LED diodu pro indikaci nabíjení.

Univerzální technologie

Kromě telefonů se dají bezdrátově nabíjet i chytré hodinky nebo kamery. Nejvíce jej využívají vodotěsné typy. Jejich vodotěsnost je totiž zaručena především tím, že nedisponují žádnými vstupy, tedy ani nabíjecím, kterými by mohla vniknout voda.

Bezdrátově lze nabíjet i telefony, které Qi technologii nemají. U některých modelů lze totiž přikoupit speciální kryt nebo samolepku, díky které ze svého telefonu vytvoříte kompatibilní zařízení.

Velkou výhodou bezdrátových nabíječek je možnost nabíjet více zařízení najednou. Stačí jen pořídit nabíječku s větší plochou, aby se na ni dva přístroje pohodlně vešly.

Bezdrátové nabíjení disponuje všemi vlastnostmi, které jej předurčují k tomu, aby se stalo technologií budoucnosti. Bezdrátové nabíječky jsou lehké, tenké, přenosné a pokud se telefon nachází v dostatečné blízkosti, tak i minimálně ztrátové. Jediné, s čím se budete muset smířit, je nutnost položit zařízení přímo na podložku a delší doba do plného nabití zařízení. I tyto problémy by však s nástupem rezonanční technologie měly postupem času vymizet.

Belkin-iPhone-8-iPhone X-Qi-Wireless-charging FB

Dnes nejčtenější

.