Zavřít reklamu

Doplňky tvoří čím dál významnější část produkce společnosti Apple. Když se ponoříme hlouběji do historie jejich výroby, nalezneme zde řadu nejen užitečných, ale i zvláštních kousků. Pojďme si jich tedy pár připomenout a zavzpomínat na kousky, které jste měli možná doma i vy.

Adaptér Lightning to Micro USB

iPhone 5 byl prvním iOS zařízením od Applu, které se zbavilo zavedeného širokého 30-pin konektoru pro nabíjení a synchronizaci. Spolu s novým telefonem Apple v září 2012 v tichosti přivedl na evropská trh také adaptér Lightning to Miro USB. Apple tím chtěl vyjít vstříc tehdejším předpisům Evropské unie, podle nichž měl každý smartphone disponovat micro USB připojením. Adaptér můžete na stránkách Applu sehnat dodnes.

Dálkový ovladač

Původní Apple Remote přišel na svět v říjnu roku 2005 spolu s iMacem G5. Měl sloužit především k ovládání aplikace domácího kina pro Mac OS X. První generace dálkových ovladačů svým designem připomínala iPod shuffle. V roce 2007 se Apple Remote stal nedílnou součástí Apple TV, postupem času se ovladač dočkal designového i materiálového přepracování.

V této galerii si můžete část předmětů prohlédnout, přehled pokračuje ve druhé galerii tomto článku. Pro lepší rozpoznání jsou produkty popsány popiskem:

Apple USB SuperDrive

Novopečení majitelé supertenkého MacBooku Air měli po jeho prvním vydání starost především o to, jakým způsobem na něm rozběhnout své CD a DVD disky. Apple proto přišel v lednu roku 2008 s řešením v podobě MacBook Air SuperDrive. Postupem času Apple zbavoval optických mechanik i další své počítače a produkt, původně určený jen pro MacBook Air, byl přejmenován na Apple USB SuperDrive. Byl kompatibilní se všemi Macy, vyrobenými po roce 2008 a zakoupit jej můžete i dnes.

iPhone TTY Adapter

Apple kladl odjakživa velký důraz na přístupnost svých produktů a služeb. Jedním z nejužitečnějších doplňků v tomto směru byl TTY adaptér pro iPhone. TTY adaptér umožňuje osobám s postižením sluchu používat jejich iPhone s TTY strojem pro komunikaci za pomoci textu.

Doplňky, které již Apple nevyrábí

S řadou doplňků se společnost Apple nadobro rozloučila, ať už proto, že se jednalo o limitovanou edici, nebo proto, že výrobky zkrátka ztratily smysl.

Řadu doplňků již společnost Apple nevyrábí:

Nabíječka baterií

Řadu příslušenství od značky Apple dříve poháněly tužkové baterie – příkladem může být třeba Magic Trackpad. Spolu s jeho prvním uvedením představila jablečná společnost nabíječku s názvem Apple Battery Charger, kterou dodávala spolu s šesticí AA baterií. Nabíječka tehdy stála 29 dolarů a její distribuce byla ukončena v roce 2015, kdy Apple uvedl na trh verze Magic Mouse, Magic Trackpadu a Magic Keyboard s vestavěnými nabíjecími bateriemi.

Řemínky pro Apple Watch a iPod

V červnu roku 2016 vydal Apple při příležitosti sanfranciské LGBT Pride Parad limitované duhové řemínky pro Apple Watch. Řemínky jsou vděčným objektem a jablečná společnost vydala jejich limitované edice dále například při příležitosti olympijských her, speciální fitness edice se dočkali i zaměstnanci Applu.

Dalším zařízením, které se dočkalo svého speciálního doplňku, byl iPod touch páté generace. Ten totiž jako jediný disponoval možností připojení barevně ladícího řemínku, který si získal oblibu především u mladších uživatelů.

iPad Camera Connection Kit

Když Apple v roce 2010 vydal svůj iPad, těšilo se fotografování na mobilní zařízení mnohem nižší popularitě, než dnes. iPad ale mohl skvěle sloužit jako nástroj k následné úpravě a prohlížení fotografií, proto Apple vydal speciální zařízení s konektorem pro přenos fotografií z digitálního fotoaparátu do iPadu.

Doplňky pro iPod Shuffle první generace

V roce 2005 se dal iPod shuffle prakticky sám o sobě považovat za doplněk. Apple ale usoudil, že i k doplňku jsou zapotřebí další doplňky, a tak k němu vydal několik překvapivě užitečných kousků příslušenství, jako byl pásek pro připevnění na paži nebo dock pro nabíjení.

Kamera iSight s příslušenstvím

iSight byl původně název pro externí kameru, kterou společnost Apple představila na WWDC v roce 2003. Kameru bylo možné umístit na stůl nebo na jakýkoliv z tehdy vyráběných Maců, které ještě nedisponovaly vestavěnou webkamerou. Ke kameře bylo možné dokoupit sadu víceúčelových držáků nebo speciální osvětlení.

Mezi další zajímavé doplňky, které již Apple nevyrábí patřil speciální USB disk, na němž v letech 2011 a 2012 distribuoval desktopový operační systém OS X Lion. Apple má na kontě ale například i univerzální dock, soupravu pro přenos digitálních fotografií na iPad, multifunkční pouzdro na iPad nebo třeba senzor Nike+ pro sportovce. Všechny tyto doplňky a ještě další si můžete prohlédnout ve fotogalerii v tomto článku.

iPod Shuffle fb

Zdroj: 9to5Mac

Dnes nejčtenější

.